14 ezer embert veszíthetett az orosz zsoldossereg Bahmutnál

2023. január 29. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin séfjének zsoldoshadseregének négyezer katonája halt meg és 10 ezer megsebesült Bahmut ostrománál – írta elemzésében az Egyesült Államokban működő International Studies of War (ISW). A Wagner zsoldossereg nem tudta bevenni a várost, csak az északabbra fekvő Szoledart, ám ez inkább csak azt szolgálta, hogy az orosz állami sajtó katonai sikerről számolhasson be, miközben az ukrán ellenőrzés alatt álló, erődített Bahmut védelme ettől még nem rendült meg. A Bahmut körüli katonai mozgások jelentőségéről itt olvashat bővebben.

Ugyanakkor az elemzés szerint újabb orosz támadás készül, légideszantosok bevetésével és fokozatosan felváltják a „Putyin séfjeként” ismertté vált Jevgenyij Prigozsinhoz köthető, részben börtönökből toborzott Wagner zsoldossereget – hívta fel a figyelmet az Unian.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy Bahmut térségében továbbra is rendkívül súlyos a katonai helyzet. Az ukrán vezetés tart attól, hogy Oroszország nem csak ott, de akár a tavaly februárban indított háború kezdetéhez hasonlóan Belarusz felől ismét támadna, amint az oroszországi mozgósítás elég embert állít fegyverbe. Igaz, az orosz erőknek nehézségeik vannak a kiképzés hatékony lebonyolításával és a katonák megfelelő ellátásával és egyelőre a hadiipar sem tudta kiváltani a nyugati szankciók miatt hozzáférhetetlen technológiát, de hagyományos, nem precíziós eszközökkel – alacsonyabb intenzitással – még hosszú ideig képes a háborúra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!