Az új cseh elnök szerint az Oroszország elleni szankciók fontosak és hatásosak

2023. január 29. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

„A szankciók aláássák Oroszország azon képességét, hogy több pénzt fektessen be az ukrajnai háborúba. A fejlett technológia blokkolása pedig arra készteti az oroszokat, hogy kevésbé kifinomultakat használjon” – mondta Csehország frissen megválasztott elnöke a cseh közmédiának adott interjújában.

Petr Pavel, megválasztott cseh elnök, nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságénak volt elnöke- Fotó: Petr David Josek/ MTI / AP
Petr Pavel, megválasztott cseh elnök, nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságénak volt elnöke- Fotó: Petr David Josek/ MTI / AP

Petr Pavel – az atlantista tábornok, aki Orbán szövetségesét legyőzve szombaton megnyerte a cseh elnökválasztást – arról is beszélt az interjúban, hogy minden lehetséges módon nyomást kell gyakorolni az oroszokra. A megválasztott elnök hozzátette: meggyőződése, hogy a szankciók hatása az orosz társadalom és az orosz katonák csalódottságában is megmutatkozik. Szerinte a nyugati országok támogatására már csak azért is szükség van, mert csak így lehet megakadályozni az oroszok győzelmét.

„El kell érjük azt a helyzetet, hogy Oroszország belássa: nem nyerhet. Majd elhagyja Ukrajna területét, ezt követően Ukrajna képes lesz visszaállítani szuverenitását, és megkezdeni a háború utáni újjáépítést”

– mondta Petr Pavel. Az új elnök már beszélt ukrán kollégájával telefonon – erről maga Zelenszkij írt Twitter-oldalán. „Gratuláltam Petr Pavelnek a cseh elnökválasztáson aratott győzelméhez. Megköszöntem neki és a cseheknek a megingathatatlan támogatásukat” – írta az ukrán elnök, hozzátette: meg is hívta Pavelt, hogy látogassa meg Ukrajnát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!