11 ember halt meg a csütörtöki rakétatámadásban

2023. január 26. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy ember halt meg csütörtökön orosz rakétáktól és drónoktól – közölte az ukrán katasztrófavédelem szóvivője. Olekszandr Huronzsij adatai szerint további tizenegy ember sérült meg és 35 épületet ért becsapódás – annak ellenére, hogy az orosz rakéták többségét – 55-ből 47-et – az ukrán légvédelem megsemmisített.

A támadás Kijevet is elérte – itt egy ember vesztette életét –, de csütörtökön az ország 11 megyéjében regisztráltak orosz támadást. A legtöbb lakóépület Kijev megyében rongálódott meg.

Hasonló támadások az Oroszország által Ukrajna ellen indított invázió elején voltak, majd enyhébb intenzitású nyári időszak után október 10. óta tartanak, válaszul az eredményes ukrán ellentámadásokra, amelyek során Ukrajna visszaszerezte Harkiv megyét és Herszon egy részét is.

Ezután nagy veszteségek árán csak a Bahmut melletti, stratégiailag csekély jelentőségű Szoledar települést vette be az orosz hadsereg, amely inkább a hátország infrastruktúrájának pusztítására alapozza stratégiáját, miután a 11 hónapja tartó invázió villámháborús tervei látványosan kudarcot vallottak.

Ennek az orosz stratégiának lehet az ellenszere a nyugati tankok megjelenése az Ukrán haderőnél, így várható, hogy addig, amíg ez meg nem történik, még intenzívebb rakétatámadásokat indít Oroszország. A tankbeszerzés – elsősorban a német gyártmányú Leopard-2 – jelentőségéről és arról, hogy mikor vetheti be őket Ukrajna, ebben a cikkünkben olvashat.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!