Ha már porzik a folyómeder, nincs miért maradni

Legfontosabb

2023. január 21. – 23:55

Ha már porzik a folyómeder, nincs miért maradni
Gyerekek játszanak egy kiszáradt folyómederben az iraki Nedzsefben – Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A civilizáció egyik bölcsőjének tekintik a Közel-Keletet átölelő termékeny félhold elnevezésű területet, amelyen 12 ezer évvel ezelőtt alakult ki az emberiség népesedésének is nagy lökést adó mezőgazdaság. A több ezer éves hagyományokat ma is követnék, de

a termékeny félhold nagy részét egyre kevésbé lehet termékenynek tekinteni és megművelni.

Az egykor zöldellő növénykultúrák helyét sivatag foglalja el, öntözőcsatornák száradnak ki, ami a melegedő éghajlat és az elhibázott vízgazdálkodás együttes következménye. Az emberek ezerszámra menekülnek innen, ha nem válnak maguk is a klímaváltozás áldozatává. Ezt mutatja be a Reuters képsorozata is.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

Irakban sok mezőgazdasági területet évezredek óta csatornák láttak el a megfelelő mennyiségű vízzel, de a megcsappanó vízhozamok és a talajvízszint süllyedése miatt egyre mélyebbre kell ásni a csatornákat. Már ahol még van értelme.

„Az elsivatagosodás országunk területének közel negyven százalékát érinti. Azt az országot, amely egykor a régió legtermőképesebb és legtermékenyebb állama volt” – mondta a tavalyi egyiptomi klímacsúcson Abdul Latif Rasid iraki elnök. Az országában a klímaváltozás valósággá vált, az emelkedő hőmérséklet, a kisebb csapadékmennyiség, a homokviharok és a szikesedés miatt Irak a világ ötödik legsérülékenyebb országa.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

Ha tartós marad a szárazság, akkor a hagyományos mezőgazdasági közösségek felbomlanak, a gazdák kénytelenek hátrahagyni a földjeiket, és városokban kell keresniük bevételi forrásokat. Az elvándorlás már most is megfigyelhető, sokan nem látják értelmét a maradásnak akkor, amikor a földterületüknek csak felét, harmadát tudják bevetni, és még így is kétséges, hogy mennyit tudnak betakarítani. Évről évre pedig nem képesek lenyelni a veszteségeket. Az utóbbi években Irak déli részén tízezrek hagyták el falujukat, és kerestek boldogulást nagyobb városokban.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

Irakban az elmúlt nyolcezer évben nem sok minden változott az öntözéses gazdálkodásban, még mindig nyílt csatornákban vezetik a vizet, de a nyári 50 Celsius-fokos hőségben ez hatalmas párolgási veszteségekkel jár. Csepegtető vagy precíziós öntözési technikákkal hatékonyabban tudnának gazdálkodni.

Fotó: Orhan Qereman, Alaa Al-Marjani / Reuters Fotó: Orhan Qereman, Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Orhan Qereman, Alaa Al-Marjani / Reuters

Balra Farhan al-Szalal, al-Bu Husszain falu polgármestere vizslat egy forrást, ami elapadt. Jobbra tehenek legelésznek az Eufrátesz folyó partján. Szíriában az Eufrátesz gátjánál akár 5 méterrel is csökkentek a vízszintek, zsugorítva a víztározókat, így a gazdálkodók nehezen jutnak hozzá a fennmaradó vízkészletekhez.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

A szárazabbá váló klíma és az emelkedő hőmérséklet mellett csak nehezíti a helyzetet, hogy az iraki kormány, bár tele van az olajiparból származó pénzzel, elhanyagolta a csatornák és az öntözőrendszerek felújítását, így ha van is víz, nem tudják kielégíteni az igényeket. Csakhogy víz sincs mindig elég.

Irak, és ahogy tanulmányainkból is tudjuk, Mezopotámia, két legnagyobb folyója, a Tigris és az Eufrátesz, Törökországon is átfolyik, de a vízmegosztási kérdésekben nincs összhangban a két ország. A törökök vízlépcsőket telepítettek a folyókra, és korlátozni tudják az Irakba érkező vízhozamot. Egy 1987-es megállapodás értelmében a törököknek másodpercenként 500 köbmétert kéne átereszteniük a Tigrisen Szíria irányába, amely megosztja a vizet Irakkal, de

a folyó vízszintjének csökkenése óta Törökország nem hajlandó ezt a mennyiséget átengedni, és minden erre vonatkozó kérést elutasít.

Hogy mi történik a befolyó vízzel, azt az iraki kormány határozza meg. Elsődlegesen az ivóvízről gondoskodnak belőle, a még kivehető mennyiségből aztán a növénytermesztés kap, és a maradék mehet a mocsarak elárasztására, hogy azok ne váljanak sóssá. A tavalyi aszály jelzi, hogy Irak csak a korábbi mennyiség felével gazdálkodhatott. Iránnal sem felhőtlen a viszony vízmegosztási kérdésekben, ott sem sikerült méltányos mennyiségeket kialkudni.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

A vízmegosztási kérdések nemcsak a kormányok, a kormányzat és gazdálkodók között szítanak feszültséget, hanem a farmerek között is. Gyakran éri az a vád a folyók vagy csatornák felsőbb szakaszain lévőket, hogy az arányosnál jóval több vizet vesznek ki saját igényeik kielégítésére.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

A klímaváltozást sokan még csak olyan kellemetlenségként élik meg, amelyen rövid idő alatt túl lehet lendülni, de van, ahol személyes tragédiák teszik még kézzelfoghatóbbá a környezeti katasztrófát. Abbasz Elvan termőföldjei teljesen kiszáradtak, nem tudott rajtuk többé zöldséget termeszteni. Kapott ugyan segélyt, de ez nem fedezte a kiadásait, fokozatosan eladósodott.

Utolsó reménye az volt, hogy kutakat ásat, és majd a feltörő vízből újraindítja gazdaságát, de egymás után érték a kudarcok. Újabb és újabb kutakat fúratott, de azok néhány nap után rendre elapadtak, ahogy az anyagi forrásai is. Minden kút egyhavi segélyét vitte el. Miután nem látott kiutat, megölte magát.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

Irak egymás után két nagyon száraz évet élt meg, van, aki szerint életében nem volt még ekkora aszály, a farmerek gabona-, gyümölcs- és zöldségtermésének nagy része is odaveszett. A Norvég Menekültügyi Tanács felmérése alapján 1341 megkérdezett háztartás negyede vallotta azt, hogy 2022-ben több mint 90 százalékos volt a hozamkiesésese búzában, és legtöbben a vízhiányt okolták ezért. A családok negyede emiatt kénytelen volt élelmiszersegélyen élni.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

Al-Buzajjat faluban már alig maradt valaki. Amikor a Reuters fotósa októberben ellátogatott oda, az egyik nő azt mondta neki, a vízhiány miatt férjével már három éve felhagytak a búza és a rozs termesztésével, eladták az állataikat is, most pedig arra kényszerülnek, hogy havonta kétszer 60 kilométert utazzanak, hogy ivóvizet szerezzenek maguknak. Amikor novemberben visszatért a faluba a fotós, már ezt a párt sem találta ott.

Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters
Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters

A jövőkép sem ad túl sok okot a bizakodásra. Nadír al-Anszari vízépítő mérnök és professzor szerint ebben az évszázadban 15-20 százalékkal csökken a csapadék mennyisége Irakban, ami a Tigris és Eufrátesz hozamának akár 73 százalékos mérséklődésével járhat, mindez azt is jelenti, hogy a talajvíz még mélyebbre süllyed.

Kedvenceink