Bejelentette lemondását Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök

2023. január 19. – 04:22

Bejelentette lemondását Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök
Jacinda Ardern bejelenti lemondását 2023. január 19-én – Fotó: Kerry Marshall / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy meglepetésre bejelentette lemondását Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, írja a Guardian. Ardern eredetileg a 2023-ban esedékes választás időpontját jelentette volna be helyi idő szerint csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. Váratlanul azonban közölte a jelen levő újságírókkal, hogy nem indul újra a kormányfői tisztségért az október 14-re kiírt választáson, sőt ki sem tölti második miniszterelnöki ciklusát, hanem legkésőbb február 7-ig távozik a pozícióból. A 42 éves kormányfő kimerültséggel indokolta váratlan döntését.

„Azért távozom, mert egy ilyen kiváltságos szereppel felelősség is jár. A felelősség, hogy tudd, mikor vagy a megfelelő személy a vezetésre, és azt is, mikor nem” – fogalmazott Ardern könnyeit visszatartva.

„Tudom, hogy mit igényel ez a munka, és tudom, hogy már nincs elég energiám ahhoz, hogy megfelelően elvégezzem a rám bízott feladatot. Ez ilyen egyszerű.”

„Ember vagyok. A politikusok is emberek. Mindent megteszünk, amit tudunk, amíg csak tudunk, aztán eljön az idő. És számomra eljött az idő” – nevezte meg lemondása indítékát a baloldali politikus, jelezve, hogy döntése mögött nincsen semmi egyéb mögöttes indok.

Lemondása azt jelenti, hogy Ardern öt és fél év kormányzás után távozik Új-Zéland éléről, és nem fejezi be második hároméves ciklusát. Parlamenti képviselői mandátumát áprilisig tervezi megtartani.

Ardern 2017-ben az akkori legfiatalabb női vezető lett a világon, amikor mindössze 37 évesen Új-Zéland miniszterelnökének választották a balközép új-zélandi Munkáspárt jelöltjeként. 2018-ban ő lett mindössze a második választott vezető a modern kori történelemben, aki hivatali ideje alatt szült gyereket. Kisbabáját aztán többek között az ENSZ-közgyűlésre is elvitte magával.

Jacinda Ardern három hónapos kislányával, Neve-vel és vőlegényével a 2018-as ENSZ-közgyűlésen – Fotó: Don Emmert / AFP
Jacinda Ardern három hónapos kislányával, Neve-vel és vőlegényével a 2018-as ENSZ-közgyűlésen – Fotó: Don Emmert / AFP

A fiatal politikusnak az anyaságon kívül is számos kihívással kellett szembenéznie az elmúlt öt és fél évben. 2019-ben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető fegyveres 51 muszlimot mészárolt le két mecsetben az új-zélandi Christchurchben. Az ország történetének legvéresebb tömegmészárlása után Ardern kezdeményezésére majdnem minden félautomata lőfegyvert betiltottak Új-Zélandon. Ugyanabban az évben egy vulkánkitörés 22 emberáldozatot követelt az ország északi részén található Fehér-szigeten.

A koronavírus-járványon a világ egyik legszigorúbb lezárását bevezetve kormányozta keresztül Új-Zélandot Ardern. Többek között egy teljes évre lezárta az ország határait, és a legkisebb gócpontok felbukkanására válaszul is újabb és újabb lezárásokat rendelt el. A Covid miatt többek között a saját esküvőjét is kénytelen volt elhalasztani.

A szigornak azonban meglett az eredménye: az ötmilliós országban a korlátozások 2021 végi feloldásáig és az omikron variáns 2022 eleji megjelenéséig mindössze 52 halálos áldozatot regisztráltak. A sikeres járványkezelést meghálálták a szavazók. Ardern a szigetország történetének legnépszerűbb politikusa lett, személyes támogatottsága 60 százalék felett volt a felmérésekben, a 2020-as választáson pedig 20 százalékos előnnyel győzött a pártja. A Munkáspárt lett az első párt, aminek sikerült begyűjtenie a szavazatok legalább felét Új-Zéland jelenlegi választási rendszerének 1996-os bevezetése óta.

Az elmúlt egy évben azonban, főként a borús gazdasági kilátások és a megélhetési költségek megnövekedése miatt, visszaesett pártja támogatottsága. Olyannyira, hogy jelenleg a konzervatív Nemzeti Párt vezet a felmérésekben. Ezek mellett Ardern azzal verte ki a biztosítékot egyes választóknál az elmúlt hónapokban, hogy pártja törvénytervezetet nyújtott be a fingadó bevezetéséről, mellyel megadóztatnák a mezőgazdaságban tartott állatok okozta üvegházhatású gázok kibocsátását. A tervezet ellen októberben több ezer állattartó tüntetett Új-Zéland-szerte több mint ötven helyszínen. Ardern mindezek ellenére is a szigetország legnépszerűbb politikusa maradt, támogatottsága azonban 60-ról 40 százalék alá csúszott vissza másfél év alatt.

A távozó miniszterelnök beszédében külön üzent négyéves kislányának és vőlegényének. „Alig várom, hogy újra időt tölthessek a családommal – vitathatatlanul ők azok, akik a legtöbb áldozatot hozták mindannyiunk közül. Úgyhogy Neve, anyu alig várja, hogy ott lehessen, amikor idén elkezded az iskolát. Clarke, neked pedig azt üzenem, hogy végre házasodjunk össze.”

Beszédét azzal zárta Ardern, hogy reméli, miniszterelnöksége hitet adott az embereknek arra, hogy:

„Lehetsz egyszerre kedves és erős. Empatikus, de határozott. Optimista, de céltudatos. Hogy lehetsz egy magadfajta vezető – olyan, aki tudja, mikor van itt az ideje, hogy távozzon.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!