A saját esküvőjét is lefújta az új korlátozásokat bejelentő új-zélandi miniszterelnök

2022. január 23. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök új járványügyi korlátozásokat jelentett be vasárnap, és azt is hozzátette, hogy így a saját esküvőjét is kénytelen elhalasztani, írja a BBC.

Ardern nem jelezte hivatalosan korábban, mikor lett volna az esküvője Clarke Gayford televíziós műsorvezetővel, de az AFP szerint a helyi média a következő hetekre tippelte. Az új korlátozások legalább február végéig maradnak. „Ilyen az élet” – mondta Ardern, hozzátéve, hogy ő sem különbözik attól a több ezer új-zélanditól, akiket hasonlóan érint a járvány, másoknak pedig sokkal súlyosabb áldozatokat kellett hozniuk.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök 2021 novemberében – Fotó: Jeff Tollan / Apec New Zealand 2021 / AFP
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök 2021 novemberében – Fotó: Jeff Tollan / Apec New Zealand 2021 / AFP

A korlátozások értelmében legfeljebb százan vehetnek részt bármilyen eseményen, de kizárólag akkor, ha mindannyian kaptak oltást. Ha nem kötelezik a résztvevőket oltási igazolvány bemutatására, akkor legfeljebb 25-en lehetnek egy beltéri rendezvényen. Kötelezővé tették a maszkviselést a boltokban és a tömegközlekedésben, az iskolákban pedig a felsősöknek is.

Az új-zélandi kormány azután lépett, hogy egy új gócpontot regisztráltak, amihez kilenc, omikron variánssal megfertőződött ember köthető eddig. Egy család Aucklandben vett részt egy esküvőn, onnan tértek vissza déli-szigeti otthonukba. A repülőn az egyik légikísérő is elkapta a vírust.

Új-Zéland komoly lezárások árán elejét vette a világjárványnak, az ötmilliós országban mindeddig 52 halálesetet és 15 ezer fertőzést regisztráltak. A delta variáns megjelenése óta azonban a kormány elsődleges célja az volt, hogy minél magasabb átoltottságot érjen el. Az Our World in Data adatai alapján Új-Zélandon 76,25 százalék kapott két oltást, és közel 20 százalék kapott harmadik dózist is.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom