A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország T-14 Armata tankokat küldhet Ukrajnába

2023. január 19. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

A brit védelmi minisztérium (MoD) legfrissebb hírszerzési jelentésében arról ír, Oroszország „valószínűleg fontolóra veszi”, hogy kis számú, új T-14 Armata típusú harckocsit szállítson Ukrajnába.

Tavaly decemberben képfelvételeket hoztak nyilvánosságra a harckocsikról egy dél-oroszországi gyakorlótéren. Ezt követően a kormánypárti orosz médiumok azt állították, hogy a T-14-eseket bevetésre készítik elő.

T-14 Armata harckocsi Moszvában 2022. május 9-én egy katonai felvonuláson – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
T-14 Armata harckocsi Moszvában 2022. május 9-én egy katonai felvonuláson – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A T-14-esek bármilyen bevetése azonban „valószínűleg nagy kockázatú döntés lenne Oroszország számára” – áll a jelentésben.

A jelentés szerint a tizenegy éve tartó fejlesztés során a programot késések, a flotta tervezett méretének csökkentése és gyártási problémákról szóló jelentések kísérték. „További kihívást jelent Oroszország számára a logisztikai láncának a T-14-es szállításához igazítása, mivel az nagyobb és nehezebb, mint a többi orosz harckocsi”.

A MoD szerint ha Oroszország mégis beveti a harckocsikat, az „valószínűleg elsősorban propagandacélokat szolgál majd”.

Ennek oka, hogy a gyártás valószínűleg csak alacsony nagyságrendben folyik, miközben a parancsnokok valószínűleg nem bíznak még annyira a járműben, hogy éles helyzetben is bevessék.

A T-14-es harckocsit drónok elleni védelmi rendszerrel, fejlett érzékelőkkel és fedélzeti drónokkal szerelték fel. Védőpáncélzata nagyon tartós, és képes ellenállni a szélsőséges hőmérsékletnek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!