Lemondott Zelenszkij tanácsadója a dnyiprói rakétatalálattal kapcsolatos nyilatkozata miatt

2023. január 17. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, miután félreérthető nyilatkozatot adott a dnyiprói lakóházat ért rakétatalálat ügyében – értesült az Rbc.ua. A szombati támadás után már 44 holttest került elő a romok alól, de az áldozatok száma tovább nőhet, miután még 25 embert eltűntént tartanak számon.

Olekszij Aresztovics hétfőn nyilatkozott úgy, hogy az orosz rakétát az ukrán légvédelem szedte le, ezután történt a becsapódás. A tanácsadó nem beszélt arról, hogy ez csak egy a feltételezések közül, amely további vizsgálatra szorul. Az ukrán hadsereg cáfolta Aresztovicsot, mondván, nincs olyan rakétaelhárító képessége az ukrán hadseregnek, amely ilyen – tengeri hajók és nem is szárazföldi célpontok ellen kidolgozott – szárnyas rakéta elfogására képes lenne. A nyilatkozat azért is volt kényes, mert ezzel a tanácsadó lényegében levette az orosz hadsereg válláról a támadás felelősségét, közvetve igazolva, hogy a rakéta eredetileg tehát nem polgári célpont felé tartott.

Olekszij Aresztovics egy 2022. április 5-i sajtótájékoztatón – Fotó: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency / AFP
Olekszij Aresztovics egy 2022. április 5-i sajtótájékoztatón – Fotó: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency / AFP

Aresztovics a vádat visszautasította, szerinte nem mentegette az orosz hadsereget, hiszen bárhogy történt is, nyilván nem érte volna rakétatalálat a lakóházat, ha Oroszország nem támadja meg Ukrajnát, de a válasz már nem csitította el a felháborodást, amelyet az is erősített, hogy Aresztovics korábban elnéző volt az orosz nyelv státuszával is, felvetve, hogy regionális szinten akár hivatalos is lehetne.

Aresztovics bocsánatot kért szavaiért az áldoztok rokonaitól és Dnyipro városától, bár hozzátette, hogy a felé irányuló gyűlöletáradat nincs arányban nyilatkozatával és elindítása mögött oroszpárti szálakat sejt. Ugyanakkor elismerte, hogy hibázott.

„Beadtam a felmondásomat. Példát akarok mutatni a világnak arra, hogyan kell civilizáltan viselkedni. A hibát kövesse elbocsátás.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!