A szerb elnök is megszólalt az állítólag helyben toborzó Wagner-katonák ügyében

2023. január 17. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban olyan értesülések jelentek meg a szerb sajtóban, hogy a Wagner orosz árnyékhadsereg Szerbiába küldte embereit, hogy ott „szálljanak szembe” a jellemzően Putyin-ellenes orosz emigráns közösséggel. Amerikai kormányzati tisztségviselők pedig azzal vádolták a sikkasztóból közétkeztetési oligarchává vált, majd Putyin trollhadseregét megszervező Jevgenyij Prigozsin tulajdonában álló katonai erőt, hogy szerb állampolgárokat toboroz, hogy így töltse fel az ukrajnai háborúban megritkuló sorait.

A hírek által kavart nyugtalanságra jellemző, hogy hétfőn este Aleksandar Vučić egy helyi tévécsatornának elmondta, hogy Szerbia minden orosz állampolgárt befogadott, az Oroszország elleni szankciókkal 35 ország hangolta össze a külpolitikáját, és csak Szerbia nem tette azt meg, de ennek ellenére nem tartja elfogadhatónak, hogy bárkit is a Wagner soraiba hívjanak harcolni.

A szerb törvények tiltják, hogy az ország állampolgárai Oroszországban vagy Ukrajnában harcoljanak.

A hírt közlő Szabad Magyar Szó azonban megjegyzi, hogy szerb lapok egyetlen állami szervtől sem tudtak választ kicsikarni arra a kérdésre, hogy a Wagner valóban jelen van-e Szerbiában, de sehonnan nem kaptak választ. Prigozsin ellenben a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek cáfolta, hogy emberei lennének Szerbiában.

Ahogy azt helyszíni riportunkban bemutattuk, miközben a szerb kormány deklarált célja az uniós csatlakozás, addig a közvéleményben elevenen élnek a Koszovó függetlenségi törekvéseinek támogatására (és egy újabb népirtás megakadályozására) indított NATO-intervenció miatti sérelmek, ami megágyaz a Nyugat ellenpontjának tekintett Oroszország helyi népszerűségének.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!