A Yandex inkább nem foglalkozna a határokkal, de ez nem is olyan egyszerű

2023. január 17. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az „orosz Google”, azaz a Yandex kereső sokáig kereste a legbölcsebb megoldást, hogy törvénytelen területfoglalást se igazoljon és a határváltozás elismerését mindenkitől elváró orosz törvényeket se sértse meg. 2014 márciusa, a Krím orosz annexiója után például azt találta ki, hogy a félsziget a Yandex.ru oldaláról orosznak látszik, Ukrajnából felkeresve az oldalt viszont Ukrajnához. Azóta sok minden történt, a tavaly február óta tartó orosz támadás után már Ukrajnából a Yandex nem is érhető el – sok orosz oldallal együtt –, de a Yandex, biztos, ami biztos, keresett egy még semlegesebb megoldást: egyszerűen eltűntek az országhatárok jelzései a Yandex térképszolgáltatásán. Útvonaltervezés működik, városok, utak jelezve, csak a határok nem.

Az orosz csapatok azonosítására használt Z jel ez útjelző táblán Herszon közelében – Fotó: Chris Mcgrath / Getty Images
Az orosz csapatok azonosítására használt Z jel ez útjelző táblán Herszon közelében – Fotó: Chris Mcgrath / Getty Images

A területkérdés problematikáját azonban mégsem sikerült teljesen eltávolítania magától az oldalnak: a Yandex időjárás-előrejelzésénél ugyanis országonként is lehet kérni információt, egyéb területi egységekre lebontva. Itt, Oroszországra rákeresve félmegoldást találunk:

Az ország megyéi, autonóm köztársaságai között ott találjuk a megszállt, de a nemzetközi jog szerint Ukrajnához tartozó Krímet, viszont nincs a listán az ősszel, minden nemzetközi szabály felrugásával megtartott népszavazás alapján Oroszországhz csatolt szeparatista Donyecki Népköztársaság, sem a Luganszki Népkoztársaság, sem a március óta részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyék, amelyeket Oroszország a népszavazások alapján szintén saját részének tekint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!