Kiürítették a lignitbánya bővítése miatt lebontásra ítélt német falut

2023. január 16. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hat napig tartott a klímaaktivisták eltávolítása a lebontásra ítélt németországi faluból, Lützerathból – írja az MTI.

A művelet hétfőn ért véget az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli faluban, amit egy lignitbánya bővítése miatt ürítettek ki. Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta a házát a lignitbánya bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég. A falu elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták azonban nem akartak önként távozni.

Az RWE január 11-én kezdte meg a település lebontását rendőri biztosítással. Az eljárás jogosságát több bírósági döntés is megerősítette, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodtak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat és állványokat épített, amelyekhez odakötözték egymást. Sokan fák ágai közé épített apró kunyhókban várták a kiürítést.

Az utolsó két aktivista Lützerathban 2023. január 16-án – Fotó: Andreas Kranz / Reuters
Az utolsó két aktivista Lützerathban 2023. január 16-án – Fotó: Andreas Kranz / Reuters

Az aktivisták eltávolítására csaknem ezer rohamrendőrt mozgósítottak. Fokozatosan, szinte négyzetméterről négyzetméterre ürítették ki a területet. A „falufoglalók” sok esetben kövekkel, tűzijátékokkal és Molotov-koktélokkal támadták meg őket. Szombaton tüntetést tartottak a bányabővítés ellen, a rendőrség becslése szerint ezen 15 ezren vettek részt, a szervezők viszont 35 ezer emberről számoltak be. A demonstráción történt összecsapásokban hatósági adatok szerint 70 rendőr, a szervezők tájékoztatása szerint legkevesebb 90 tüntető sérült meg.

Hétfőre már csak két aktivista maradt a faluban, ők az egyik épület alá, egy alagútba húzódtak be. Délután önként elhagyták a területet, így hivatalosan véget ért Lützerath kiürítése.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter elítélte a klímaaktivisták tiltakozási módszereit. Hétfői közleményében azt írta: az aktivisták „felelőtlenül” jártak el, hiszen az „égő barikádok, omlásveszélyes alagutak és a magasra épített rozoga faházak” révén nemcsak magukat, hanem a rendőrök testi épségét is veszélyeztették.

Hozzátette, hogy szerinte a klímaválság elleni erőfeszítések társadalmi támogatottságát is veszélyeztetik azok, akik „erőszakkal fejezik ki aggodalmukat”. Ugyanakkor ki kell vizsgálni a rendőrökkel szembeni panaszokat is – írta a belügyminiszter, kiemelve, hogy nem marad következmények nélkül, ha beigazolódnak a túlkapásokról szóló vádak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!