Lengyel kormányfő: Európa sorsa is eldől Ukrajnában

2023. január 16. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa sorsa is eldől Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért a német kormánynak minden lehetséges módon, így páncélozott szállító harcjárművekkel is támogatnia kell a szabadságért küzdő országot – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn Berlinben.

Morawiecki a tekintélyes német politikus, Wolfgang Schäuble parlamenti képviselői munkássága kezdetének 50. évfordulójára rendezett ünnepség fő szónokaként mondott beszédet, amelyben elvetette a hidegháború vége óta folytatott európai Oroszország-politika alapvetését: a közeledést és a demokratikus és piacgazdasági irányú változások ösztönzését a kereskedelmi kapcsolatok erősítése révén. Szerinte „az ördöggel cimborál”, aki megállapodásokat köt Oroszországgal.

Sokan illúziókat kergettek az utóbbi három évtizedben, Lengyelország viszont évszázadokat töltött „az orosz imperializmus árnyékában”, így világosan látja, hogy Ukrajna, a balti államok és Lengyelország függetlensége nem egyeztethető össze az orosz birodalmi érdekekkel – mondta a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel konzervatív párt politikusa a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendezvényén. Szerinte Ukrajnát „az európai túlélés” érdekében is támogatni kell, hiszen Ukrajna az orosz támadás elleni védekezéssel „a szabadságért és a jövőnkért” is küzd.

A lengyel kormány a napokban jelezte, hogy egy harckocsizászlóalj – egy 14 járműből álló egység – erejéig Leopard–2 típusú német harcjárművekkel is támogatná Ukrajnát, ha más országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Lengyelország után Finnország és Spanyolország is jelezte, hogy hajlandó átadni Leopardokat Ukrajnának.

A hadiipari exportról szóló jogszabályok szerint ezeket a járműveket csak a német kormány engedélyével lehet külföldre értékesíteni, és ahhoz is meg kell szerezni Berlin hozzájárulását, ha a vásárló továbbadna Leopardokat más országnak. A hadiipari exportot felügyelő gazdasági tárca vezetője, Robert Habeck a lengyel kezdeményezéssel kapcsolatban egy pénteki tájékoztatón azt mondta, hogy „Németország nem állhat az Ukrajna támogatásáról döntő országok útjába, függetlenül attól, hogy Németország milyen döntést hoz”.

Épp hétfőn mondott le Christine Lambrecht német védelmi miniszter, miután kritikusai szerint hibát hibára halmozott az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!