Lemondott a német védelmi miniszter

2023. január 16. – 11:02

Lemondott a német védelmi miniszter
Christine Lambrecht egy csütörtöki eseményen a németországi Marienbergben – Fotó: Matthias Rietschel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott posztjáról Christine Lambrecht, Németország védelmi minisztere, írja a Guardian.

„Ma arra kértem a kancellárt, hogy mentsen fel a szövetségi védelmi miniszteri tisztségből” – írta Lambrecht, aki Olaf Scholz szociáldemokrata pártjának (SPD) tagja.

A Politico elemzése szerint Lambrecht lemondása keserű pirula Scholz számára, aki sokáig védte őt a kritikákkal szemben. Két hete még szóvivőjén keresztül úgy fogalmazott róla, hogy „elsőosztályú védelmi miniszternek” tartja.

A döntés hátterében az állhat, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában egyre többen megkérdőjelezték a német hadsereg védelmi potenciálját. Ráadásul nemrég arról döntöttek, hogy még az első negyedév vége előtt negyven darab Marder páncélozott gyalogsági harcjárművet küldenek Ukrajnának.

Lambrecht vezetői stílusát az ukrajnai háború kitörése óta bírálták politikai ellenfelei, különösen azért, mert képtelen volt elérni, hogy növeljék a katonai kiadásokat. Németországot NATO-szövetségesei részéről egyre több kritika érte amiatt is, amiért nem teljesítette korábbi, ambiciózus ígéretét, miszerint a GDP legalább két százalékát védelmi célokra fogja költeni.

Az sem váltott ki egyértelmű tetszést, hogy még bőven a háború kitörése előtt ötezer sisakot küldött Ukrajnának, és ezt a „támogatás egyértelmű jeleként” ünnepelték. Ezután elkövette azt a bakit, hogy magáncélra vette igénybe az egyik helikoptert, azzal vitte a fiát egy nyaralásra, aki mindezt kiposztolta az Instagramra. Lambrecht tekintélyét az is csorbította, hogy kinevezése után hat hónappal egy interjúban elismerte, hogy még mindig nem ismeri a katonai szolgálati fokozatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!