Panamáig ér a korrupcióval vádolt volt EP-alelnök ügye

2022. december 30. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

A görög hatóságok információkat kértek Panamától, hogy megtudják, érkeztek-e utalások a jelenleg letartóztatásban lévő Eva Kaili európai parlamenti képviselő számláira Katarból, írja a Politico. A görög pénzmosás elleni hatóság elnöke, Haralambosz Vurliotisz sürgős megkeresést küldött a panamai hatóságoknak, amelyben tájékoztatást kér arról, hogy mintegy 20 millió euró értékű átutalások érkeztek-e Katarból olyan számlákra, amelyeket Kaili vagy családtagjai nyithattak.

Vurliotisz azután indított hivatalos megkeresést az adóparadicsomként emlegetett Panama felé, hogy a spanyol és a görög sajtó is felkapta azokat a közösségi médiában keringő bejegyzéseket, amik Kaili és családtagjai panamai számláira érkezett bankbetétekről készültek.

A posztok szerint a számlákat a panamai Bladex Banknál vezették, és Kaili apja, Alexandrosz Kailisz és anyja, Maria Ignatiadou tulajdonában voltak. A posztok szerint a számlákon 20 millió euró található, amelyet Katarból gyűjtöttek össze.

A görög szocialista EP-képviselőt és három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A gyanú szerint Kaili pénzt kapott azért, hogy befolyásolja az Európai Parlament Katarral kapcsolatos döntéseit. A nyomozás keretében tartott házkutatások során a rendőrök mintegy másfél millió euró (kb. 607 millió forint) készpénzt találtak és foglaltak le.

Kaili tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna, és korábban ügyvédjén keresztül kijelentette, hogy ártatlannak tartja magát. Ugyanakkor korábban részleges beismerést tett: vallomásában azt mondta, arra utasította apját, rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált, Katartól kapott kenőpénz nagy részét.

A belga ügyészek bűnszervezetben való részvétellel, pénzmosással és korrupcióval vádolják Kailit és élettársát, Francesco Giorgit. Kaili jelenleg előzetes letartóztatásban van Brüsszelben.

A vesztegetési botrányról és annak politikai visszhangjairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

(Politico)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!