Részleges beismerést tett az EP katari kenőpénz elfogadásával vádolt volt alelnöke

2022. december 20. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Részleges beismerést tett Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, vallomásában beismerte, hogy arra utasította apját, rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált, Katartól kapott kenőpénz nagy részét

– ismertette kedden az MTI a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap információit. A fogva tartott görög szocialista EP-képviselő kedden, rendőrségi kihallgatása során tett részleges vallomást az apjának szóló megbízatásról, akit akkor állítottak elő, amikor egy pénzzel teli bőrönddel távozott egy brüsszeli szállodából.

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A nyomozás keretében tartott házkutatások során a rendőrök mintegy másfél millió euró (kb. 607 millió forint) készpénzt találtak és foglaltak le.

Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott. Giorgi a múlt héten tett vallomásában beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy befolyásolja az Európai Parlament döntéseit. A görög politikus tagja volt az Arab-félszigettel való kapcsolattartás parlamenti fórumának is (DARP), mely értelemszerűen hatással lehet arra, milyen kép alakul ki Katarról Európában, az európai döntéshozókban (az EP-nek egyébként nincs túl sok befolyása az EU külpolitikájára, és pláne nincs befolyása a tagállami diplomáciára).

A vádlottak között van Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke.

Eva Kailit a belgiumi Haren börtönének női részlegében tartják fogva; neki és társainak december 22-én, csütörtökön kell megjelenniük a bíróság előtt bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás, illetve korrupció vádjával. Arról, hogy egészen a per kezdetéig őrizetben maradnak-e, a csütörtöki meghallgatásukon döntenek.

A vesztegetési botrányról és annak politikai visszhangjairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!