Egy hónapig még biztosan előzetesben marad a katari kenőpénz elfogadásával vádolt volt EP-alelnök

2022. december 22. – 22:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónappal meghosszabbították Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnökének előzetes letartóztatását. A belga ügyészek csütörtökön közölték, hogy folytatódik a nyomozás a Katarral kapcsolatos korrupciós vádak ügyében – írja a Reuters.

A görög szocialista EP-képviselőt és három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A gyanú szerint Kaili pénzt kapott azért, hogy befolyásolja az Európai Parlament Katarral kapcsolatos döntéseit. A nyomozás keretében tartott házkutatások során a rendőrök mintegy másfél millió euró (kb. 607 millió forint) készpénzt találtak és foglaltak le.

Kaili tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna, és korábban ügyvédjén keresztül kijelentette, hogy ártatlannak tartja magát. Ugyanakkor korábban részleges beismerést tett: vallomásában azt mondta, arra utasította apját, rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált, Katartól kapott kenőpénz nagy részét.

A belga ügyészek bűnszervezetben való részvétellel, pénzmosással és korrupcióval vádolják Kailit és élettársát, Francesco Giorgit. A vádlottak között van még Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke.

Eközben a görög hatóságok, akik párhuzamosan nyomozást folytatnak, bejelentették, hogy lefoglalták azt a telket, amelyet Kaili és élettársa nemrégiben vásárolt Párosz szigetén. A görög ügyészség pénzmosásra utaló bizonyítékokat talált az ingatlan megvásárlásakor. A pár közös bankszámláján lévő betéteket is lefoglalták, mivel a tisztviselők arra gyanakodtak, hogy a számlát pénzmosásra használták – írja a Guardian.

A vesztegetési botrányról és annak politikai visszhangjairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!