Vatikáni szóvivő: A nyugalmazott pápa állapota súlyos, de stabil

2022. december 29. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugalmazott pápa éber, állapota stabil – közölte Matteo Bruni szentszéki szóvivő a XVI. Benedekről kiadott közleményben csütörtökön. A vatikáni nyilatkozat szerint a nyugalmazott pápa jól pihent az éjszaka, gondolkodása tiszta és teljesen éber – írta az MTI.

A katolikus egyházfő tisztségét 2005-től 2013-ig betöltő XVI. Benedek – polgári nevén Joseph Ratzinger – állapota továbbra is súlyos, de jelenleg stabil.

XVI. Benedek emeritus pápa 2020 júniusában – Fotó: Sven Hoppe / DPA / AFP
XVI. Benedek emeritus pápa 2020 júniusában – Fotó: Sven Hoppe / DPA / AFP

A jelenlegi pápa – az egyház történetében a 266. –, Ferenc szerdán arról beszélt, hogy elődje, a korábban lemondott XVI. Benedek „nagyon beteg”. A pápa azt kérte a hívektől, imádkozzanak a 95 éves emeritus pápáért, írja a CNN.

„Szeretném mindannyiótokat arra kérni, imádkozzatok Benedek emeritus pápáért, aki némaságában támogatja az egyházat. Nagyon beteg.”

Ferenc pápa továbbra is imára szólítja fel a hívőket, hogy a nehéz órákban XVI. Benedek mellett legyenek. XVI. Benedekért mutatnak be misét a „kis Vatikánnak” tartott római lateráni Szent János-bazilikában pénteken.

A 95 éves XVI. Benedek egészségi állapotára hivatkozva mondott le hivataláról csaknem tíz évvel ezelőtt. Hasonlóra legutóbb 1415-ben volt példa, akkor XII. Gergely távozott önként a pápai trónról. Előtte is csupán hárman mondtak le: 1045-ben IX. Benedek – bár ez meglehetősen zavaros módon történt, visszavonta, majd újra lemondott –, majd 1046-ban VI. Gergely – összefüggésben a IX. Benedek körül kavarodással – és 1294-ben V. Celesztin. Valójában csak az utóbbi tekinthető önkéntes, valódi lemondásnak XII. Gergely és XVI. Benedek mellett.

A 86 éves Ferenc pápa esetében is vannak újabban találgatások esetleges lemondásáról. Ferenc ráadásul ellátogatott a pápai lemondás szimbólumának számító L’Aquilába, V. Celesztin pápa sírjához, éppúgy, ahogy XVI. Benedek is tette lemondása előtt. Ferenc pápa végül úgy cáfolta a találgatásokat, hogy valójában nyitva hagyta a lemondás lehetőségét: Közölte, hogy nem tervez egyhamar lemondani, de erőt kér, hogy megtegye, amikor eljön az ideje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!