Ferenc pápa tervezett programja alapján egyre többen gondolják, hogy le fog mondani

2022. június 6. – 21:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május óta erősödik az arról szóló pletyka, hogy Ferenc pápa lemondásra készül, közelgő programjai pedig szintén ebbe ez irányba mutatnak – írja a Guardian.

A szóbeszédet az indította útjára, hogy a Vatikán május elején bejelentette, a 85 éves Ferenc részt vesz egy ünnepségen, amelyet egy olyan 13. századi pápa kezdeményezett, aki később maga is lemondott. Ezután nem sokkal kerekesszékben jelent meg a nyilvánosság előtt. Elméletileg csak egy kisebb térdműtét miatt volt szüksége a segédeszközre, de ebben is többen a visszavonulás előszelét láttak. Azóta olyan részletek láttak napvilágot a soron következő terveiről, amelyek alapján megalapozottan lehet gyanítani, hogy I. Ferenc elődjéhez, XVI. Benedekhez hasonlóan leköszön a pápai posztról.

Az egyik ilyen, hogy azt a szokatlannak nevezhető döntést hozta, hogy augusztus 27-én tart konzisztóriumot új bíborosok kinevezésére. Az új bíborosok már részt vehetnek a következő konklávén, vagyis megválaszthatják a pápa utódját.

Másnap Ferenc a 2009-ben földrengés sújtotta L'Aquilába utazik a Perdonanza Celestiniana ünnepre. Látogatása során felkeresi a székesegyházat, ahol V. Celesztinus, a remetepápa sírja található, aki 1294-ben, mindössze öt hónapos hivatalban töltött idő után lemondott. XVI. Benedek 2009-ben szintén meglátogatta a sírt, és otthagyta a stóláját, amit akkoriban sokan szimbolikus gesztusként értelmeztek saját lemondása előtt, amelyre 2013-ban került sor.

„Nagyon furcsa, hogy augusztusban konzisztóriumot tart, amelyet három hónappal előre meghirdet, majd a közepén L'Aquilába megy” – mondta Robert Mickens, a La Croix című katolikus napilap angol nyelvű kiadásának római szerkesztője.

Egy héttel a konzisztórium után a pápa találkozik a bíborosokkal, hogy tájékoztassa őket a Vatikán központi közigazgatását érintő reformjairól, amelyek között szerepel a vatikáni hivatalok vezetőinek megbízatási idejének korlátozása, valamint az, hogy nők is tölthessenek be ilyen tisztségeket. „Azt hiszem, lesz még egy bejelentés: lehet, hogy nem az, hogy lemond, de szerintem jó esély van rá” – tette hozzá Mickens.

Ferenc hivatalba lépése elején azt mondta, hogy szeretné, ha normálisnak számítana, hogy egy pápa lemond. 2015-ben pedig arról beszélt, hogy úgy érzi, pápasága rövid lesz, és Benedek lemondó döntését „bátornak” nevezte.

Christopher White, a National Catholic Reporter vatikáni tudósítója ugyanakkor azt mondta, cinizmussal szemléli a lemondásról szóló pletykákat, és szerinte Ferenc nem akarja, hogy két nyugdíjas pápa is ott legyen még a képben a következő pápa mellett, mert neki magának is okozott fejfájást néha XVI. Benedek nem teljesen tisztázott szerepe. Szerinte a pápa azt tervezte, hogy amennyiben Benedek meghalna még az ő pápasága alatt, intézményi reformokat vezessen be arra vonatkozóan, mi a szerepük a nyugdíjas pápáknak a Vatikánban. Azt is mondta, szerinte Ferenc szívesen végigvinné azt a kétéves folyamatot, ami a 2023-as, zsinatok szerepéről tartandó csúcstalálkozót előzi meg. De White azért megjegyezte, hogy Ferenc számtalan meglepetést okozott már az elmúlt évtizedben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!