Íme az európai ország, amely egyszerűen eltörölte a nyugdíjkorhatárt

2022. december 29. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évvel a jövő júniusi választások előtt Recep Tayyip Erdoğan egyetlen – váratlan és merész – húzással eltörölte a nyugdíjkorhatárt Törökországban. Ezzel nagyjából 2,25 millió munkavállalónak tette lehetővé az azonnali nyugdíjba vonulást a 85 milliós országban, ahol jelenleg 13,9 millió nyugdíjas van (arányaiban ez olyan, mintha magyarországi nyugdíjasok száma a mostani 2,4 millióról egy csapásra 2,8 millió közelébe nőne).

A Portfolio.hu cikke szerint az intézkedés azokat érinti, akik 1999 szeptembere előtt kezdtek el dolgozni, illetve 20-25 évnyi társadalombiztosítás által nyilvántartott munkaviszonnyal rendelkeznek. Eddig sem voltak túl szigorúak a török nyugdíjszabályok, legalábbis abban a tekintetben, hogy a nők nyugdíjkorhatára 58, míg a férfiaké 60 év volt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a lépés mennyivel növeli a török költségvetés terheit, de biztosan nem is gazdasági megfontolások vezették Erdoğant: pártja ugyanis komoly népszerűségvesztést szenvedett el az utóbbi időkben, illetve Isztambulban több tömegtüntetés volt azután, hogy a város ellenzéki főpolgármesterét, Ekrem Imamoglut két év hét hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint eltiltották közhivatal viselésétől.

A török elnök és pártja a politikai krízis kezelésére már korábban is próbált gazdaságpolitikai választ adni. A kormányzó erdoğanista AK Párt például a napokban jelentősen emelte a minimálbért, miután a török líra árfolyamvesztése és az elszabadult infláció meredeken csökkentette az életszínvonalat. Erdoğan egyébként Orbán Viktor egyik erős kelet-európai/nyugat-ázsiai szövetségesének számít, legutóbb idén nyáron járt Budapesten, de november közepén Üzbegisztánban is folytattak kétoldalú tárgyalásokat.

Törökország gazdasági és politikai helyzetéről legutóbb ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!