Putyin aláírta a rendeletet: februártól nem szállítanak olajat az ársapkát alkalmazó országokba

2022. december 28. – 08:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin elnök kedden aláírta azt a rendeletet, amely február 1-jétől öt hónapra megtiltja az olaj- és olajtermékek szállítását az ársapkát alkalmazó országokba.

Oroszország már korábban is jelezte, hogy nem fogadja el a kőolajára vonatkozó árkorlátozást. Az Európai Unió tagországai december elején állapodtak meg a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz. Az orosz miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, hogy „Oroszország dolgozik azon, hogy betiltsa a nyugati árkorlátozás alá eső olajszállításokat”.

A Kreml ezt mostanra írásba is adta, Putyin pedig alá is írta:

Február 1-től betiltják a kőolajexportot az érintett országokba. Az olajtermékek tilalmának időpontját az orosz kormány határozza meg, ez február 1. után is lehet.

Az aláírt rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba, és egyelőre 2023. július 1-ig van érvényben. A rendelet tartalmaz egy záradékot is, ami lehetővé teszi Putyin számára, hogy különleges esetekben hatályon kívül helyezze a tilalmat.

Magyarország egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint kivételt jelenthet majd. „Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól” – írta Facebook-oldalán.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!