Oroszország akár teljesen megszüntetné az olajszállítást az árplafonnal érintett országokba

2022. december 4. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem fogadja el a kőolajára vonatkozó árkorlátozást, és a lehetséges válaszlépéseket elemzi – közölte a Kreml szombati kommentárjában. Oroszország korábban többször leszögezte, hogy egyáltalán nem fog olajat szállítani olyan országokba, amelyek bevezetik az árplafont.

Ezt az álláspontot Mihail Uljanov, Moszkva bécsi nemzetközi szervezetekhez delegált nagykövete szombaton a közösségi médiában is megerősítette. „Ettől az évtől kezdve Európa orosz olaj nélkül fog élni” – közölte.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Reuters jelentése szerint szintén azt fogalmazta meg: „Oroszország dolgozik azon a lehetőségen, hogy betiltsa a nyugati árkorlátozás alá eső olajszállításokat.”

Az orosz vezetés arra reagált, hogy pénteken a nyugati hatalmak megállapodtak az olajexportjukra vonatkozó ármaximumban. Magyarország egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint ebben is kivételt képez majd. „Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól” – írta szombaton Facebook-oldalán.

Az EU és a szövetségesei által tervezett intézkedés célja az ukrajnai háború egyik legfontosabb finanszírozási forrásának korlátozása. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ beszámolója szerint elmondta, hogy a G7-ek pénteki bejelentése után Moszkva már megkezdte az előkészületeket – írja a Reuters.

Az ársapka lehetővé teszi ugyan a nem uniós országok számára, hogy továbbra is importáljanak tengeri szállítású orosz nyersolajat, de a hajózási, biztosítási és viszontbiztosítási társaságoknak csak azt engedélyezi, hogy az orosz nyersolajszállítmányokat 60 dollárnál olcsóbban adják el. Ez megnehezíti az árplafon feletti összegért árult orosz nyersolaj szállítását még olyan országokba is, amelyek nem részesei a megállapodásnak. Az árplafon a kőolaj esetében hétfőn, december 5-én, a finomított kőolajtermékek esetében pedig 2023. február 5. után lép hatályba. Az orosz nyersolajjal pénteken 67 dollár/hordós áron kereskedtek az árupiacokon.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az árplafon különösen az alacsony és közepes jövedelmű országoknak kedvez majd, amelyeket a magas energia- és élelmiszerárak a leginkább sújtanak. Oroszország Egyesült Államokbeli nagykövetsége a Telegramon közzétett kommentárjában bírálta és „veszélyesnek” nevezte nyugati szövetségesek lépését, továbbá közölte, hogy Moszkva továbbra is keres majd vevőket az olajra.

Nem csak az oroszoknak nem tetszik az árplafon, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem maximálisan elégedett az intézkedéssel: pénteken elégtelennek nevezte azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!