Iráni tüntetések: nem engedték, hogy elhagyja az országot a helyi futball-legenda családja

2022. december 26. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Ali Daei iráni futball-legenda szerint egy nemzetközi repülőjáratot átirányítottak a hatóságok, hogy megakadályozzák a feleségének és lányának távozását az országból – írta a BBC. Daei családja hétfőn szeretett volna Teheránból Dubajba utazni, hogy csatlakozzanak hozzá a nyaralásán, a repülő azonban leszállt egy iráni szigeten, ahonnan le-, majd elszállították az utasokat.

Az egykori futballista szerint nem volt tilos a családjának utaznia, ha ugyanis az lett volna, már fel sem szállhattak volna a gépre. Daei szeptemberben egy közösségi médiás bejegyzésben arra szólította fel a kormányt, hogy az elnyomás, az erőszak és a letartóztatások helyett inkább oldja meg az emberek problémáit. Daei ékszerboltját és teheráni éttermét decemberben bezáratták a hatóságok.

Az 53 éves Daei Irán egyik legismertebb sportolója, az 1990-es és a 2000-es években 109 gólt lőtt a nemzeti válogatottban, amelynek később szövetségi kapitánya is volt.

Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, ahol a hatóságok brutális módon bánnak a tüntetőkkel, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!