Macron: Nem valószínű, hogy Ukrajna NATO-tag lesz, a győzelem után átfogó biztonsági szerződésre van szükség

2022. december 22. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Európának nagyobb szerepre kell törekednie a NATO-n belül, és saját védelmi képességeinek fejlesztésével csökkentenie kell az Egyesült Államoktól való katonai függőségét

– fejtegette jordániai látogatásáról hazatérőben Emmanuel Macron a francia elnöki különgépen vele együtt utazó újságíróknak (köztük a Wall Street Journal munkatársainak). Macron azonban leszögezte, hogy Európa megerősítését nem a NATO ellenében képzeli el, hanem a „NATO-n belül, a NATO-val, de nem a NATO-tól függésben”.

Macron megismételte azt a nagy felzúdulást kiváltott elképzelését, miszerint az orosz–ukrán konfliktus rendezéséhez figyelembe kell venni Oroszország stratégiai félelmeit és igényeit (melyeket nagyjából úgy lehetne összefoglalni, hogy Moszkva nem akarja, hogy stratégiai fegyverekkel felszerelt NATO-tagországok vegyék körül). Ezt a francia elnök nem a NATO visszavágásán keresztül biztosítaná, hanem Ukrajna győzelme (a győzelem fontosságát külön hangsúlyozta) után egy átfogó szerződéssel, mely garantálná Ukrajna, Oroszország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Örményország biztonságát és politikai stabilitását. Ebből következik, és Macron külön el is mondta, „nem valószínű” az, hogy Ukrajna csatlakozni fog a NATO-hoz, de az országnak mindenképpen erős biztonsági garanciákat kell biztosítani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!