Napokon belül nyilvánosságra kerülnek Donald Trump évek óta titkolt adóbevallásai

2022. december 21. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai törvényhozás alsóházának költségvetési ellenőrző bizottsága (Ways and Means Committee) kedden bejelentette, hogy „napokon belül” nyilvánosságra fogja hozni Donald Trump adóbevallásait, melyeket az exelnök – négy évtizedes hagyománnyal szakítva – sem elnökjelöltként, sem elnökként nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, és perek tucatjaival igyekezett elgáncsolni a pénzügyeibe bepillantásra vágyó törvényhozókat és újságírókat. A demokrata vezetésű szakbizottság előzetesen azt is megszellőztette, hogy az exelnök a vizsgált években folyamatosan több tízmillió dolláros veszteségekről számolt be az adóhatóságnak, és veszteségeire hivatkozva minden évben csökkentette adóalapját.

A képviselőház a 2018-as félidős választások után kialakult demokrata többség vezetésével feküdt rá az elnök 2015 óta keletkezett adóbevallásainak nyilvánosságra hozatalára. A folyamat Joe Biden elnökké választása után gyorsult fel, 2021 júliusában úgy döntött az igazságügyi minisztérium, hogy az adóhatóságnak eleget kell tennie a képviselőházi igénynek. Trump jogászai persze ezt az álláspontot bíróságon támadták meg, azonban kifogásuk minden szinten elvérzett, de mivel a washingtoni fellebbviteli bíróságnak, sőt, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának a jóváhagyására is szükség volt, ezért csak 2022 végére jutott el az ügy a végkifejletig – vagy legalábbis konklúzió küszöbére.

A 2015 és 2020 közti évekre vonatkozó adóbevallások nyilvánosságra hozatala több szempontból is komoly jelentőséggel bír: Egyfelől a nyilvánosság jobb rálátással bírhat a Trump-cégbirodalom valódi gazdasági teljesítményére, esetleges törvénysértéseire. Másfelől pedig ahogy arról korábban részletesen is írtunk, ezek az iratok árnyalhatják az exelnök politikai imázsának egyik központi elemét, miszerint Trump egy sikert sikerre halmozó üzletember (számos jel arra mutat, hogy az exelnök soha nem volt egy hagyományos értelemben vett profittermelő üzletember, sőt, valójában évtizedekig apja apanázsából tartotta fenn cégeit). Harmadrészt pedig egy elnök (illetve ma már csak exelnök, mondjuk lehet, hogy közben leendő elnök is) esetében az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen entitások finanaszírozzák veszteségeit, azaz kinek lett a lekötelezettje.

Az adóbevallás-ügy újabb szála lehet, hogy a képviselőházi ellenőrző bizottság szintén kedden megállapította, hogy az adóhatóság csak 2019-ben végezte el az elnökök kötelező auditja keretében Donald Trump pénzügyi átvilágítását, és azt is csak demokrata politikusok kifejezett kérésére. A bizottsági jelentés kételyeit fejezte ki Trump adócsökkentésre feljogosító karitatív adományainak törvényességével kapcsolatban is.

Trump adóbevallásának nyilvánosságra hozatalát a republikánus pártból természetesen hevesen kritizálták. A szakbizottság egyik republikánus tagja, Kevin Brady azt sérelmezte, hogy egy még le sem zárt adóhatósági auditról van szó, mely alapján nem lehet valódi véleményt alkotni Trump pénzügyeiről. Steven Cheung, az exelnök szóvivője szerint a „béna kacsa demokraták példátlan szivárogtatása azt mutatja, hogy vesztésre állnak a politikai játszmában (…) és ha ez az igazságtalanság megtörténhet Donald Trumppal, akkor az azt jelenti, hogy minden amerikai ki van szolgáltatva egy hasonló húzásnak”.

A héten egyébként 18 hónapnyi vizsgálat után a képviselőház egy másik bizottsága is fontos döntésre jutott egy Donald Trumpot érintő ügyben: a washingtoni Capitolium „ostromának” – valójában a Trump által szított erőszakos puccskísérlet – körülményeit tisztázni hivatott kongresszusi bizottság vádemelésre tett javaslatot az igazságügyi minisztériumnak. Az exelnök szerepét firtató tényfeltáró munkáról mi is részletesen írtunk.

A képviselőházi demokraták azért is akarták mindkét ügyben lezárni a kongresszusi vizsgálatot, mivel januártól a félidős választás eredményeképp a republikánusok kerülnek többségbe, márpedig a Donald Trump mögé felsorakozó párt deklarálta, hogy azonnal berekeszti az exelnök elleni „boszorkányüldözést”.

(via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!