Kalasnyikovos jégszobrok lepték el egy szibériai város főterét

2022. december 20. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tucatnyi kalasnyikovos jégszobor jelent meg karácsonyi dekorációként a szibériai Csita város főterén decemberben. A helyi hatóságok úgy vélték, hogy a katonás jégszobrok megfelelőek az ünnepi időszakhoz, és patriotizmusra ösztönzik a helyieket. A legtöbb ember, akivel a BBC riportere, Steve Rosenberg a téren beszélgetett, egyet is ért ezzel.

„Háborút vívunk. Ezért helyes, hogy itt vannak ezek a jégkatonák. Aktuálisak” – mondta egy Tatyjana nevű nő.

„Szokatlan módja az újév megünneplésének. Normális esetben a Mikulásnak kellene itt lennie. De ez a mai világ” – mondta egy másik, Ludmilla nevű nő, aki bevallotta, hogy aggódik amiatt, ami Ukrajnában történik. „Vannak barátaink, akiket mozgósítottak és harcolni küldtek oda. Aggódunk értük. Felhívjuk őket, hogy megtudjuk, jól vannak-e. De bármit is gondolunk a kormányunkról, ez a mi hazánk. Ha mi nem védjük meg, akkor ki fogja?” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy kitől kellene megvédeni Oroszországot, a Moszkvától 4830 kilométerre élő szibériai nő így választolt: „Megvédjük a náciktól. Sokan vannak a környéken. Oroszországot minden fronton támadják, többek között az LMBT-propagandával. Ezt próbálják ránk erőltetni. Mi elutasítjuk ezeket az idegen eszméket. Mi az orosz értékeket valljuk. Nehéz ezt szavakkal elmagyarázni. Egyszerűen csak érzem.”

A BBC oroszországi tudósítója megjegyzi, hogy az oroszok korábban nem beszéltek neki ilyesmikről az utcán. „Soha nem beszéltek arról, hogy Ukrajnában »nácik« fenyegetik őket, vagy arról, hogy harcolni kell az úgynevezett orosz értékekért. Ez az egyik legnagyobb változás, amit ebben az évben itt észrevettem” – írta.

A cikk szerint a Kreml propagandájának sok embert sikerült meggyőznie arról, hogy országuk most valamiféle egzisztenciális harcban áll a Nyugattal. „Az itteni beszélgetések során gyakran hallom, hogy az emberek szinte szóról szóra elismétlik az orosz tévécsatornákon hallott ukrán- és nyugatellenes retorikát” -tette hozzá.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!