Pénteken Oroszország több mint 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára

2022. december 16. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 76 rakétát lőtt ki pénteken Ukrajnára, közülük az ukrán légvédelem hatvanat még a levegőben megsemmisített – írja Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Telegram-bejegyzése alapján az MTI.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban kifejtette, hogy az orosz erők Tu-95-ös repülőgépekről H-555-es és H-101-es rakétákat lőttek ki, Kalibr típusúakat pedig a Fekete-tengerről. Ezen felül még SZ-300-as légvédelmi rakétákat is indítottak.

Az ukrán légvédelem Tu-22M-as bombázókat és MiG 31K típusú repülőgépeket észlelt, utóbbiak Kinzsal-rakétahordozók. Szu-35-ös repülőgépek is „dolgoztak” H-59-es rakétákkal, továbbá a Kaszpi-tenger északi részéről is voltak kilövések. Ihnat szerint az orosz erők mindenáron el akarták terelni az ukrán légvédelem figyelmét, és a lehető legnagyobb feszültségben akarták őket tartani. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a légvédelem jól működött. Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy helyi idő szerint délután fél egykor az ország egész területén lefújták a légiriadót.

Kieviek egy parkoló metrókocsiban várták az orosz rakétatámadás végét – Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters
Kieviek egy parkoló metrókocsiban várták az orosz rakétatámadás végét – Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Ahogy írtuk, az orosz erők az ukrán fővárosra több mint negyven rakétát lőttek ki, közülük 37-et sikerült a légvédelemnek megsemmisítenie. Hozzátette, hogy a becsapódásokról később érkeznek információk. Nem tartja kizártnak, hogy a nap folyamán még lehet újabb orosz rakétatámadás.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az ukrán légvédelem tíz orosz rakétát lőtt le régiója fölött.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere kijelentette, hogy városában „kolosszális” mértékű infrastrukturális pusztítást végzett a támadás, elsősorban energetikai létesítményekben. Vitalij Klicskó, Kijev polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kifejtette, hogy hosszabb ideig tartó áramkimaradás esetén a tömegközlekedés és a városi szolgáltatások tovább fognak működni, de némileg más módban. Ígérete szerint áramszünet ideje alatt az autóbuszok minden útvonalon közlekednek, és ingyenesen szállítják az utasokat.

A városi villanyvasút is közlekedni fog dízelmotoros mozdonyok segítségével, viszont az áramszünet ideje alatt a metróforgalmat felfüggesztik. A földalatti állomások a támadások idejére ideiglenes óvóhelyként működnek. A földalatti állomásokon elérhető lesz internetkapcsolat, áram a mobiltelefonok és más elektromos eszközök feltöltéséhez, ivóvíz és illemhely. A belépés ingyenes, de mindenkinél lennie kell személyazonosságot igazoló okmánynak – írta a polgármester.

Egy utcai művész az egyik kijevi metróállomáson menedéket kereső embereket szórakoztatja – Fotó: Ionut Iordachescu / AFP
Egy utcai művész az egyik kijevi metróállomáson menedéket kereső embereket szórakoztatja – Fotó: Ionut Iordachescu / AFP

Tájékoztatott még arról, hogy a vízellátás hosszabb időre történő kimaradása esetén generátorokkal működtetett szivattyúházakból lehet ivóvizet felvenni, valamint a melegedőpontokat is ellátják kellő mennyiségű ivóvízzel. Ezen felül továbbra is működni fognak Kijevben a bevásárlóközpontok és a piacok.

Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság közölte, hogy a reggeli orosz rakétatámadás nyomán kiesett az energiarendszer fogyasztásának több mint 50 százaléka. Az energetikai létesítményekben okozott károk miatt országszerte vészhelyzeti áramszüneteket vezetnek be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!