Merényletet követtek el Putyin séfjének egyik szövetségese ellen Afrikában

2022. december 16. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dimitrij Szitijt a Közép-afrikai Köztársaságban próbálták meggyilkolni az ottani orosz nagykövetség tájékoztatása szerint, a RIA Novosztyi hírügynökség közlése szerint pedig a merénylet után jelenleg kórházban ápolják. Szitij az ország fővárosában, Banguiban működő orosz kultúrközpont, a Russian House vezetője, Putyin séfjéhez, vagyis Jevgenyij Prigozsinhez pedig többek közt azért kötődik, mert az Egyesült Államok két éve az általa vezetett Wagner-csoporthoz való állítólagos kötődése miatt vetett ki rá szankciókat.

Kettejük jó kapcsolatára utalhat az is, hogy Prigozsin a történtek miatt közleményt adott ki, melyben azt írta, Szitijt egy csomagba rejtett bombával próbálták megölni, az orosz orvosok pedig mindent megtesznek, hogy megmentsék az életét. Prigozsin arról is írt, hogy a férfi elleni támadás Franciaországból érkezett, állítása szerint már múlt héten küldtek neki egy fenyegetést postán, ezt követte a mostani, robbanószerkezetet tartalmazó csomag.

Prigozsin azt is jelezte, hogy már lobbizott az orosz külügynél, hogy Franciaországot nyilvánítsák terrorizmust támogató államnak, és indítsanak vizsgálatot az ország, illetve annak nyugati szövetségesei – beleértve ebbe természetesen az Egyesült Államokat is – által használt terrorista módszerek felderítésére. A francia külügy tagadta, hogy az országnak bármiféle köze lenne a támadáshoz.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!