Mégsem blokkolják a magyar EU-pénzeket érintő uniós alkut a lengyelek

2022. december 15. – 17:41

Mégsem blokkolják a magyar EU-pénzeket érintő uniós alkut a lengyelek
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök üdvözli Orbán Viktor kormányfőt a varsói Lazienki Palota előtt 2018. május 14-én – Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg értesülése, a Politico három forrása és a Népszava brüsszeli tudósítója szerint Lengyelország nem blokkolja tovább azt az uniós megállapodáscsomagot, amely tartalmazza

  • az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyását, amivel ha nem végeznek év végéig, az összeg 70 százaléka elveszhet;
  • a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügyét – az eredeti javaslatot mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését felfüggesztenék fel (ha december 19-ig nincs végleges döntés, az eljárás egyszerűen megszűnik);
  • az Ukrajnának jövő évre szánt 18 milliárd eurós hitelt;
  • és a 15 százalékos globális minimumadót.

Az első két kérdéshez elég a tagállamok minősített többsége, az utolsó kettőhöz egyhangú beleegyezés kell, amit a magyar kormány sokáig nem adott meg.

Hétfőn úgy tűnt, sikerült előzetesen megegyezni a négy témáról, de a lengyel kormány már ekkor jelezte a fenntartásait. Szerdán írásbeli eljárással próbálták hivatalosan is megkötni az alkut, de a lengyelek továbbra is blokkoltak, így a határidő-hosszabbításokkal elhúzott egyeztetések csütörtökön is folytatódtak. A Politico szerint a többi tagállam nem engedett, és végül a lengyelek feladták a blokkolást.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben írtunk, a lengyelek egyszerűen ki akarták szedetni a csomagból a minimumadót, ami egy adóelkerülés elleni, több mint 130 ország által elfogadott megállapodás második pillére és inkább a most külön kezelt első pillérrel együtt tárgyalnák. Utóbbi aszerint osztaná újra az adóztatási jogokat, hogy a multinacionális cégek hol termelnek nyereséget. A globális minimumadóról itt írtunk részletesen.

Az egyeztetések párhuzamosan folytak az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójával. A Politico szerint a visszavonulásért cserébe az ülés végén kiadott végkövetkeztetésekben kapnak egy ígéretet, hogy amint tud, az Európai Bizottság javaslatot tesz az első pillér bevezetésére is – „ha megfelelő”, 2023 végéig. Ez elég sovány vigasz, mert nem jelent kőbe vésett határidejű konkrét kötelezettségvállalást, de legalább a lengyel kormány is felmutathat valamit, ha megkérdezik tőle, hogy mégis mit nyert a blokkolással.

Az EUrologus kérdésére a cseh elnökség szóvivője a kora esti órákban azt válaszolta, hogy nagy valószínűséggel akkor rendezik teljesen a helyzetet, amikor a vezetők véglegesítik az Ukrajnáról szóló következtetéseiket. Ugyan a témát már megnyitották, de félretették azzal, hogy este vagy éjszaka visszatérnek rá.

Orbán Balázs: nyitottnak kell lenni a lengyel aggályokra

Magyarország tartja a szavát a helyreállítási alap és az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos kérdésekről szóló megállapodás tekintetében – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön az MTI szerint.

Orbán Balázs az egynapos európai uniós csúcstalálkozó alkalmából közölte: megfelel a magyar nemzeti érdekeknek az a megállapodás, amelyet Magyarország a helyreállítási alap és az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban ért el. Szerinte a kormány tartja magát az egyezséghez, amely összhangban van a tárgyalás elején kitűzött kormányzati célokkal. „Brüsszelnek” nem nyomást kell gyakorolnia a tagállamokra, hanem nyitottnak kell lennie a felvetésekre, így Lengyelország aggályaira is – mondta.

Magyarország arra számít, hogy a megállapodásnak megfelelően még az év vége előtt aláírják a vonatkozó szerződéseket. Kompromisszumra kell jutni, az együttműködést nem szabad feladni.

A globális minimumadót a kormány „munkahelygyilkos”, adóemelést eredményező intézkedésnek tekinti, ezért ellenezte az elfogadását, de sikerült mentességet kiharcolnia, így nem kell adót emelnie, mert a magyar iparűzési adó beleszámít a multiadóba.

Az Ukrajnának jövő évre szánt 18 milliárd eurós hitelről megismételte: Magyarország nem tartja helyesnek, ha az Európai Unió eladósodik, de szerinte végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy a már befizetett, más célra fel nem használt uniós források felhasználásával segítsenek Ukrajnának. Ez megfelel a magyar álláspontnak – emelte ki Orbán Balázs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!