UNICEF: Az ukrán gyerekek fizikai és mentális egészsége is veszélyben van az elhúzódó háború miatt

2022. december 14. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a háború közeledik a tíz hónapos határhoz, a hőmérséklet tovább csökken, miközben a lakosság tartósan nem jut áramhoz, fűtéshez és vízhez, a közel hétmillió ukrajnai gyereknek pedig nemcsak a rendkívüli hideggel kell szembenéznie, de az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz sem tudnak hozzáférni – áll az UNICEF friss jelentésében.

„Gyerekek milliói néznek szembe egy sivár téllel a hidegben és sötétben gubbasztva, és nemigen van fogalmuk arról, hogyan és mikor érkezhet enyhülés” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

„A hideg okozta közvetlen fenyegetéseken túl a gyerekek nem tanulhatnak, nem tarthatják a kapcsolatot a barátaikkal és a családjukkal, ez pedig mind a fizikai, mind a mentális egészségüket kétségbeejtően veszélyezteti.”

A kórházak csak korlátozott mértékben működnek, miközben a meghibásodott vízművek növelik a tüdőgyulladás, a szezonális influenza, a vízzel terjedő betegségek és a Covid-19 amúgy is rendkívül magas kockázatát – írja az UNICEF.

Becslések szerint 1,5 millió ukrán gyereket fenyeget a depresszió, a szorongás, a poszttraumás stressz és más mentális állapotok veszélye.

„A zord tél, a jövedelemkieséssel és a háború által kiváltott energetikai és társadalmi-gazdasági válsággal együtt pusztító hatással van a gyerekek és családok jólétére” – írja az UNICEF jelentésében. Az szervezet hangsúlyozta azt is, hogy a fenti problémák különösen súlyosan érintik azt a 6,5 millió embert, köztük 1,2 millió gyereket, akik arra kényszerültek, hogy elhagyják a lakóhelyüket.

„A háború szabályai egyértelműek – a gyerekeket és a túlélésükhöz nélkülözhetetlen civil infrastruktúrát meg kell védeni” – mondta Russell.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!