Von der Leyen: Rendkívül aggasztó az EU-s korrupciós botrány

2022. december 12. – 15:14

Von der Leyen: Rendkívül aggasztó az EU-s korrupciós botrány
Ursula von der Leyen – Fotó: Stephanie Lecocq / MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlamentet érintő katari lobbibotrány uniós vezetők szerint a legnagyobb aggodalomra ad okot, és Európa hitelessége forog kockán.

Mint arról vasárnap beszámoltunk, Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három társát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy pénzért lobbiztak Katar mellett az Európai Parlamentben. A Sky News összegyűjtötte az uniós topvezetők reakcióit az ügyben:

Az EU korrupciós botránya a „legnagyobb aggodalomra ad okot”, a vádak rendkívül aggasztóak, nagyon súlyosak – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Egy független etikai testület létrehozását is javasolja, amely az EU intézményeit fedné le.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint „Európa hitelessége” forog kockán. Ez egy hihetetlen incidens, amelyet a törvény teljes erejével teljesen tisztázni kell, tette hozzá.

A vádakat Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője „nagyon aggasztónak” minősítette. Simon Coveney ír külügyminiszter szerint a hír „káros”. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter azt mondta: „Abszolút elfogadhatatlan bármiféle korrupció.”

De hogy tudott lobbizni egy görög EP-képviselő a világbajnokságot rendező Katar mellett?

Úgy, hogy Katarnak ahol csak lehetett, a legtöbb nemzetközi fórumon minél jobb színben kellett feltűnnie a világbajnokság előtt. Mégpedig Kaili a közelmúltban Katart „munkajogok éllovasának” nevezte, miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével, annak ellenére, hogy a stadionépítések körülményei miatt komoly nemzetközi aggodalmak merültek fel.

A Politico szerint pénteken a belga szövetségi rendőrség 16 razzia során öt olyan személyt talált, akik szerintük „bűnszervezet, korrupció és pénzmosás gyanúját keltik”. A házkutatások során 600 ezer eurónyi készpénzt, telefonokat és számítógépeket is lefoglaltak. Kezdetben nem merültek fel nagy nevek a listán, mindaddig, amíg az Európai Parlament egyik vezetője, Eva Kaili szocialista EP-képviselő is őrizetbe került. A Transparency International vezetője szerint a katari botrány lehet az állítólagos korrupció „legkirívóbb esete” az Európai Parlamentben az elmúlt években.

Mint beszámoltunk róla, az ügyben Orbán Viktor sem késett a reakcióval, hétfő reggel ezzel a mémmel kívánt jó reggelt az Európai Parlamentnek a Twitteren:

A röhögő idős férfiak fölé írt mondat annyit jelent: „És akkor azt mondták”, az alsó pedig azt: „Az EP-t komolyan aggasztja a magyarországi korrupciós helyzet”.

A mémnyelvbe sűrített lényeg nagyjából annyi: a magyar miniszterelnök szerint az EP a saját háza táján söprögessen, mielőtt másokért kezd el aggódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!