Az Európai Bizottság szóvivője szerint Magyarország bűnbaknak használja őket

2022. december 8. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében” – közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer az Euronews kérdésére a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján – írja a hvg.hu. „Magyarország bűnbakként kezel minket” – tette hozzá.

Mamer arra a kormányzati álláspontra reagált, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó okozta az ellátási gondokat a benzinkutakon, és ez vezetett a hatósági ár kivezetéséhez is. A szóvivő hangsúlyozta, az embargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik,

Magyarország a vezetékes szállításra felmentést kapott, bármennyit behozhat Oroszországból.

A szankció következő lépcsőjeként a finomított termék, tehát az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között, ez azonban csak február 5-én lép hatályba, a témáért felelős másik szóvivő, Daniel Ferrie kijelentette, hogy addig az időpontig a magyar olajvállalat bármennyi orosz eredetű terméket behozhat, amelyet a pozsonyi finomítójában állít elő.

Az Európai Unió eddigi legsúlyosabb szankciójáról, az orosz és az európai piacra, és a magyar benzinhelyzetre és üzemanyaghiányra gyakorolt hatásáról ebben a cikkben írtunk bővebben december 5-én, a benzinárstop megszűnésének bejelentése előtt.

„A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak biztosítani. A kőolajszankciók hatálybalépése után két nappal ezért a kormány a Mol javaslatát megfogadva a benzinárstopot megszünteti” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter december 6-án este fél tizenegykor a benzinárstop eltörlését bejelentő Kormányinfón.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mol december elején már alig szállított a kis benzinkutaknak üzemanyagot (a harmadik hete tartó korlátozás 400-500 kutat érint, van, ahol emiatt maximum 2 litert lehet tankolni), majd országszerte jelentkeztek az üzemanyaghiány jelei a nagyobb, hálózatos kutakon is, és beindult a pánikvásárlás is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!