Von der Leyen: Az új szankciós csomaggal megszüntetnénk Oroszország hozzáférését a drónokhoz

2022. december 7. – 20:44

Von der Leyen: Az új szankciós csomaggal megszüntetnénk Oroszország hozzáférését a drónokhoz
Ursula von der Leyen a bejelentéskor – Forrás: Ursula von der Leyen Twittere

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy egy kilencedik szankciós csomag elfogadását javasolja Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az új uniós szankciók legalább kétszáz újabb személyre és szervezetre terjednének ki, írja a Guardian.

Von der Leyen azt mondta, hogy Oroszország továbbra is halált és pusztítást hoz Ukrajnában, és szándékosan civileket és civil infrastruktúrát támad, megpróbálja megbénítani az országot a tél kezdetén. „De mi Ukrajna mellett állunk, és mindent megteszünk, hogy Oroszország megfizessen kegyetlenségéért” – jelentette ki.

Az új szankciókat kiterjesztenék az említett legalább kétszáz személyre és szervezetre, köztük az orosz fegyveres erőkre, valamint egyes tisztjeire. Megszorító intézkedések vonatkoznának a védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra, köztük miniszterekre, tartományi kormányzókra és politikai pártokra. A lista a civilek elleni brutális és szándékos orosz rakétatámadások, az ukrán gyermekek Oroszországba történő elrablása és az ukrán mezőgazdasági termékek ellopásának felelőseit tartalmazza, mondta.

Az Európai Bizottság szankciók bevezetését javasolja további három orosz bankkal szemben, beleértve az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot.

A brüsszeli testület újabb exportellenőrzéseket és korlátozásokat is bevezetne, különösen a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre. Az intézkedés vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érinti.

„Meg fogjuk szüntetni Oroszország hozzáférését mindenféle drónhoz és pilóta nélküli légi járműhöz” – jelentette ki Ursula von der Leyen, aki ezzel kapcsolatban azt is közölte, hogy a bizottsági javaslat megtiltaná a drónmotorok kivitelét közvetlenül Oroszországba, de minden olyan országba is, például Iránba, amelyek drónokat szállíthatnak Moszkvának.

A bizottsági elnök szerint az intézkedés az „orosz propagandagépezetet” is célba veszi azáltal, hogy négy további hírcsatornának szüntetné meg az európai elérhetőségét, és letiltaná azokat minden terjesztési platformról.

Ursula von der Leyen arról is tájékoztatott, hogy a testület további gazdasági intézkedéseket javasol az orosz energia- és bányászati ágazattal szemben, beleértve az újonnan tervezett bányászati beruházások betiltását Oroszországban.

Ez a csomag kiegészíti a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó, hétfőn hatályba lépett teljes uniós importtilalmat, csakúgy, mint az EU, a G7 csoport és Ausztrália által elfogadott olajárplafont, hangsúlyozta az MTI szerint. A korábban bevezetett EU-s szankciókról itt, az olajembargó és az olajsapka hatásáról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A javasolt új szankciókról majd a tagországoknak kell dönteniük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!