Amerikában elutasították a pert, amit a szaúdi trónörökös ellen indítottak a Hasogdzsi-gyilkosság miatt

2022. december 7. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai szövetségi bíróság elutasította azt a pert, amelyet az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya indított Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen. John Bates szövetségi bíró a döntésében úgy foglalt állást, hogy vonakodik ugyan elutasítani a bírósági eljárást, de nincs más választása, mert az amerikai kormány szerint Mohamed bin Szalmán mentességet élvez – írja az MTI.

Washington szerint a szaúdi trónörökös ellen azért nem indítható bírósági eljárás, mert Szalmán király szeptemberben miniszterelnökké nevezte ki. Az igazságügyi minisztérium novemberben úgy foglalt állást, hogy hivatalban lévő kormányfők hivataluknál fogva immunitásban részesülnek a bírósági eljárásokkal szemben az Egyesült Államokban. A döntésre Hatice Cengiz, az újságíró egykori menyasszonya úgy reagált, hogy „Dzsamál ma ismét meghalt”.

Dzsamál Hasogdzsi rendszeresen bírálta a szaúdi vezetést, többek között a Washington Postban is. 2018 őszén hazája isztambuli főkonzulátusára ment, hogy az esküvőjéhez szükséges papírokat beszerezze. Menyasszonya az épület előtt várta, de Hasogdzsi soha többé nem került elő. A török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád megölte, holttestét pedig feldarabolták; sosem került elő.

Hatice Cengiz áll Dzsamál Hasogdzsi portréja mellett 2021. október 1-jén, a gyilkosság harmadik évfordulója alkalmából rendezett washingtoni megemlékezésen – Fotó: Nicholas Kamm / AFP
Hatice Cengiz áll Dzsamál Hasogdzsi portréja mellett 2021. október 1-jén, a gyilkosság harmadik évfordulója alkalmából rendezett washingtoni megemlékezésen – Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Az amerikai hírszerzés szerint az akcióra a szaúdi trónörökös adott utasítást. Mohamed bin Szalmán tagadja, hogy ő rendelte el a gyilkosságot. Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház szerint legutóbbi szaúd-arábiai látogatásán közölte a trónörökössel, hogy őt tartja felelősnek az újságíró haláláért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!