Felülvizsgálják Iránban a fejkendők viseléséről szóló törvényt

2022. december 4. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Felülvizsgálják Iránban azt a több évtizedes törvényt, amely előírja a nőknek a fejük eltakarását az otthonukon kívül – írja az AFP-re hivatkozva a Guardian. Az iszlám köztársaságban több mint két hónapja tartanak a rendszerellenes tiltakozások, amelyekben több mint négyszáz fő meghalt.

A parlament és az igazságszolgáltatás is vizsgálja, hogy szükség van-e a fejkendők viseléséről szóló törvény módosítására – mondta szombaton Mohammad Dzsafat Montazeri iráni főügyész. Az országban 1983 óta kötelező minden nőnek hidzsábot hordani, amit az utóbbi időben a városokban egyre többen nem tartottak be.

A síita államban szeptemberben kezdődtek el a tiltakozások, miután az erkölcsrendészeten meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit azért vittek be, mert nem viselt fejkendőt. Az elmúlt több mint két hónapban folyamatosak voltak a tüntetések, legutóbb sokan tűzijátékkal ünnepelték, hogy az ország válogatottja kikapott az Amerikai Egyesült Államok csapatától. Az egyik ünneplőt agyonlőtték az iráni biztonsági erők.

Az iráni tüntetésekről legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!