„Halál a diktátorra!” – kántálják a tüntetők Iránban egy állítólag halálra vert fiatal nő temetésén

2022. szeptember 17. – 19:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dühös tüntetők gyűltek össze Irán Kurdisztán tartományában egy fiatal nő temetésén, akit néhány nappal ezelőtt Teheránban agyonvertek az erkölcsrendészet tagjai – számolt be a Times of Israel.

Az áldozat, a 22 éves Mahsza Amini családjával kedden az iráni fővárosba látogatott, amikor őrizetbe vette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályainak betartatásáért felelős rendőri egység. Amini állítólag megszegte a fejkendő nyilvános viselését előíró, 1979 óta érvényben lévő törvényt, ezért egy erkölcsrendészeti egység intézkedés alá vonta és bevitte az őrsre.

Családjának azt mondták, hogy egy „átnevelő foglalkozás” után szabadon engedik a rendőrségről, de erre már nem került sor, néhány nappal később ugyanis a lány meghalt. A rendőrség azt állítja, szívrohamot kapott, ezért kellett kórházba szállítani, szemtanúk azonban arról számoltak be, hogy őrizetbe vétele után összeverték egy rabszállító kocsiban, ekkor szenvedhetett súlyos fejsérülést. A család inkább az utóbbi verziónak hisz. A Guardian beszámolója szerint a hatóságok belső vizsgálatot indítottak az ügyben.

Szombaton több százan gyűltek össze Amini temetésén a Kurdisztán tartománybeli Saqez városában, a tüntetésbe átforduló ceremónián sokan azt skandálták, „halál a diktátorra” – derült ki a közösségi médiában közzétett felvételekből.

Más videókon az látszik, hogy a rendőrség könnygázgránátokkal és fegyverekkel is a tömegbe lő, de áldozatokról egyelőre nincsenek hírek. Beszámolók szerint úgy néz ki, hogy a korábbi tüntetéseknél megszokott módon az iráni hatóságok korlátozták az internet-hozzáférést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!