Egy most átadott autópálya-szakasz még közelebb hozta Eszéket Budapesthez

2022. december 2. – 14:02

Egy most átadott autópálya-szakasz még közelebb hozta Eszéket Budapesthez
Az új híd a Dráva fölött – Forrás: Nova Tv / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták a horvátországi A5-ös autópálya (Slavonika) Eszék (Osijek) és Pélmonostor (Beli Manastir) közötti 24,5 kilométeres szakaszát. A magyar határig már csak öt kilométer hiányzik, ez 2024-re készülhet el.

Az A5-ös autópálya része a Budapesttől induló, Szarajevón át a tengerparti Pločéig tartó, 5C jelzésű közlekedési folyosónak. A 702 kilométeres korridor horvátországi szakasza 88,6 kilométer, amelyből 83,6 kilométer már elkészült. Az építkezésről a Nova Tv korábbi híradójában lehet látni egy összefoglalót:

Eszéknél épült meg Horvátország leghosszabb hídja a Dráva fölött, amely a maga 2507 méterével megelőzte a júliusban átadott Pelješac hidat. A most felavatott gyorsforgalmi utat január elsejéig ingyen használhatják az autósok.

Az MTI idézte Andrej Plenković horvát miniszterelnököt, aki szerint „ez egy nagyszerű politikai üzenet, mert ez az autópálya lehetővé teszi az itt élők számára, hogy élénk gazdasági légkört és tevékenységet teremtsenek, amely hozzájárul Szlavónia fejlődéséhez”.

Az összesen 320 kilométerből, amely az 5C páneurópai folyosó boszniai szakaszán húzódik, eddig 114,5 kilométer sztráda készült el: északon Svilaj-Odžak, középen Zenica-Szarajevó-Tarčin és délen Međugorje és a horvát határ között.

Elmedin Voloder, Bosznia-Hercegovina autópálya-kezelő vállalatának igazgatója korábban azt mondta: az 5C folyosó Bosznián átvezető teljes északi szakasza, a horvát határtól egészen Szarajevóig 2025 végéig készül el.

Itthon a fővárost a horvát határral összekötő M6-os autópálya utolsó, 20 kilométeres szakaszán tavaly február óta dolgoznak. A beruházás értéke 88,6 milliárd forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!