Az Európai Parlament határozata szerint Oroszország a terrorizmus támogatója

2022. november 23. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amely Oroszországot terrorista államként jelöli meg. Putyin rendszere egy terrorizmust támogató állam, bűnrészes háborús bűnökben és nemzetközi következményekkel kell szembesíteni” – írta a Twitteren az Európai Parlament legfrissebb, szerdai állásfoglalásáról Guy Verhofstadt Európai Parlamenti képviselő. Az állásfoglalásra 494-en igennel, 58-an nemmel szavaztak, 44-en pedig tartózkodtak.

Az állásfoglalás szerint az orosz erők és megbízottjaik által az ukrajnai civilek ellen elkövetett szándékos támadások, a polgári infrastruktúra lerombolása és a nemzetközi és humanitárius jog egyéb súlyos megsértése terrorcselekménynek és háborús bűncselekménynek minősül. Ennek fényében Oroszországot a terrorizmus állami támogatójaként és „a terrorizmus eszközeit alkalmazó” államként ismerik el.

A Parlament emellett felszólítja az Európai Uniót, hogy nemzetközi szinten még inkább szigetelje el Oroszországot, többek között nemzetközi szervezetekben és testületekben, például az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A képviselők azt is szeretnék, ha csökkentenék a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, illetve ha az EU a lehető legkisebbre korlátozná a hivatalos orosz képviselőkkel való kapcsolattartást, és ha bezárnák és betiltanák az orosz államhoz kötődő, az EU-ban működő, világszerte propagandát terjesztő intézményeket.

A Kreml ukrán civilek ellen elkövetett, egyre súlyosbodó terrorcselekményeinek fényében az állásfoglalás felszólítja továbbá a Tanácsban részt vevő uniós tagállamokat, hogy gyorsan fejezzék be a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomaggal kapcsolatos munkát. A képviselők azt is szeretnék, ha az uniós országok aktívan megelőznék, kivizsgálnák és tennének a jelenlegi szankciók kijátszása ellen, továbbá, ha az Európai Bizottsággal együtt mérlegelnék a lehetséges intézkedéseket azokkal az országokkal szemben, amelyek segíteni próbálnak Oroszországnak kijátszani a már bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Ez a posztunk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!