Ukrajna a maradék három atomerőműben is bekapcsolta a vészhelyzeti védelmet

2022. november 23. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az országot ért légicsapások miatti energiabizonytalanság az oka annak, hogy az ukránok újabb három atomerőmű blokkjait kapcsolták le, beindítva a vészhelyzeti védelmet – írja a Guardian. A Reuters szerint ez a három atomerőmű blokkjainak kiesését jelenti. Jelenleg ezek az erőművek ugyan vészüzemmódban működnek, de nem termelnek áramot. Ezzel nem maradt az országnak olyan atomerőműve, ami kapcsolódik az energiahálózathoz.

Közleményében az Enerhoatom a rivnei, a dél-ukrajnai és a hmelnickiji erőműveket nevezte meg. A zaporizzsjai atomerőmű már szeptember óta nem termel áramot. A leállítások a megelőzést szolgálják: így sokkal kevesebb energiára van szüksége az erőműnek a balesetmentes működéshez.

Egy atomerőmű blokkjának leállítása nem jelenti azt, hogy a reaktor teljesen leáll: a hőtermelés ugyanis ilyenkor nem szűnik meg, hűteni kell a reaktormagot. Ehhez is áramra van szükség, de sokkal kevesebbre, mint a normál működéshez, így vészhelyzet, jelen esetben áramkimaradás esetén akár a vészhelyzeti dízelgenerátorokkal is megoldható a folyamat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!