A Roszatom vezetőjével találkozik az Atomenergia-ügynökség igazgatója, hogy a zaporizzsjai erőműről tárgyaljanak

2022. november 23. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője, Rafael Grossi Isztambulban találkozott egy orosz küldöttséggel, hogy megvitassák „egy nukleáris biztonsági és védelmi védőövezet sürgős létrehozását” az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműnél. Az erőművet hétvégén ismét lövések érték, ami után a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) újabb felhívást tett közzé, hogy hozzanak létre védőövezetet az erőmű körül a nukleáris katasztrófa megelőzése érdekében.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a támadásokkal, a lövedékek megrongálták az erőmű egyes épületeit és kiiktatták az erőművet ellátó elektromos vezetékeket, amelyek létfontosságúak a hat reaktor hűtéséhez és a nukleáris olvadás elkerüléséhez.

„A NAÜ főigazgatója ma Isztambulban találkozott a Roszatom főigazgatója, Alekszej Lihacsov által vezetett orosz delegációval, hogy konzultáljanak a zaporizzsjai atomerőmű biztonságával kapcsolatos szempontokról, és a védelmi övezet sürgős létrehozásáról” – írta a NAÜ a Twitteren.

A zaporizzsja atomerőmű Európa legnagyobbja, az orosz invázió előtt Ukrajna áramtermelésének mintegy ötödét biztosította. Az elmúlt hónapokban többször kényszerült tartalék generátorokkal működni.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!