Több mint 23 milliárd forint értékű segélycsomaggal támogatja az Egyesült Királyság Ukrajnát

2022. november 19. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Találkozott Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben. A találkozója célja az volt, hogy Sunak biztosítsa az ukrán elnököt arról, hogy az Egyesült Királyság továbbra Ukrajna oldalán áll, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban, írja a BBC.

A találkozón a két vezető több mindenről is egyeztetett. Sunak felajánlott egy ötvenmillió font ( több mint 23 milliárd forint) értékő segélycsomagot, ami 125 darab légvédelmi ágyút, radarokat, drónokat és légvédelmi rakétákat tartalmaz. Oroszország a héten több rakétatámadást is indított Ukrajna ellen, néhány nappal azután, hogy az orosz csapatok kivonultak Herszonból. Kijevet találta érte, de bombázták az országot a nyugati Lvivtől egészen az északi Csernyihivig. A bombázások következtében több mint tízmillió ukrán maradt áram nélkül.

A segélycsomag mellett a brit miniszterelnök bejelentette, hogy segítséget nyújtanak az ukrán haderőnek is: speciális, brit orvos és mérnök szakértőket küldenek a régióba. A találkozó részeként Sunak virágot helyezett el a háborús halottak emlékművénél, gyertyát gyújtott a holodomori éhínség áldozatainak emlékművénél, majd egy tűzoltóállomáson találkozott mentőszolgálatok munkatársaival is. A brit miniszterelnöknek megmutatták azokat a lefoglalt, iráni gyártmányú drónokat is, amelyekkel az elmúlt hónapokban civil lakta területeket bombáztak. Bár Irán és Moszkva tagadja, hogy iráni drónokat vetnének be a civil infrastruktúra ellen.



Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!