Robbanóanyag nyomait találták az Északi Áramlat gázvezetékeinél, ezzel beigazolódott a szabotázs a svédek szerint

2022. november 18. – 10:01

Robbanóanyag nyomait találták az Északi Áramlat gázvezetékeinél, ezzel beigazolódott a szabotázs a svédek szerint
A megrongálódott Északi Áramlat-1 gázvezeték november elején – Fotó: Trond Larsen / Expressen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Beigazolódott, hogy szabotázs történt az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetékeknél szeptember végén, mert robbanóanyag nyomára bukkantak a rongálás helyszínén, mondta a svéd ügyészség pénteken a Reuters szerint. Gyanúsított még nincs, a svédek szerint ehhez egy bonyolult és átfogó vizsgálat szükséges.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket.

Már a rongálódások után felmerült a gyanú, hogy szabotázs történt. Vlagyimir Putyin orosz elnök elsősorban a briteket hibáztatta a történtek miatt, Nagy-Britannia pedig óriási hazugságnak nevezte az orosz állításokat, szerintük arról akarják elterelni a figyelmet, „mennyire katasztrofális eredményeket tud felmutatni a törvénytelen ukrajnai invázióját illetően. Ez a legújabb kitalációjuk többet árul el az orosz kormányon belül zajló vitákról, mint a Nyugatról”.

Putyin azt is mondta, „kétségtelen, hogy ez egy nemzetközi terrorcselekmény volt, amelynek célja az egész kontinens energiabiztonságának az aláásása volt”. Putyin szerint a szándék egyértelműen az lehetett, hogy blokkolják és megsemmisítsék az olcsó energiaellátást, és megfosszák emberek és ipari fogyasztók millióit a gáztól, hőtől, energiától és más erőforrásoktól. A nyugati országok közben Oroszország felelősségét firtatták.

Dánia már októberben közölte, hogy az előzetes vizsgálat szerint a szivárgásokat erős robbanások okozták. November elején pedig több méter mély, „nem természetes módon létrejött” krátereket tártak fel az Északi Áramlat-1 megsérült részénél, amik szintén robbanásokra utaltak.

Az Északi Áramlat vezetékei elleni robbantásokról itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!