Független ügyész vizsgálja a Trump ellen zajló büntetőjogi pereket

2022. november 18. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban háborús bűnökkel foglalkozó ügyészt, Jack Smith-t nevezte ki az amerikai igazságügyi minisztérium a volt amerikai elnök, Donald Trump ellen zajló büntetőjogi perek felügyeletére, írja a BBC. A független ügyész kinevezéséről Merrick Garland igazságügyi miniszter számolt be egy sajtótájékoztatón.

Trump ellen jelenleg több per illetve vizsgálat is folyamatban van, többek között a 2020-as választással, a Capitolium ostromával, a Fehér Házból hazavitt szigorúan titkos dokumentumokkal és a pénzügyeivel kapcsolatban. Jack Smith lényegében ezeket a pereket és vizsgálatokat fogja felügyelni, és ő dönt arról is, hogy az egykori amerikai elnök milyen büntetőjogi vádakkal nézhet szembe a jövőben.

Garland igazságügyi miniszter szerint nem extrém eset, hogy felkérnek egy független ügyészt bizonyos folyamatok felügyeletére, és miután Trump bejelentette, hogy ismét elindul az elnökségért, a közjó is úgy kívánja, hogy ezek az ügyek tisztázva legyenek.

Jack Smith korábban ügyészként dolgozott New Yorkban, legutóbb pedig Hágában volt főügyész, ahol a koszovói háborús bűnöket vizsgált. Garland azt mondta, Smith amint visszatér az Egyesült Államokba, azonnal megkezdi majd a munkát.Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!