A volt alelnök Trump esetleges újraindulásáról: Lesznek nála jobb választási lehetőségeink

2022. november 15. – 06:09

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb részleteket közöltek abból az interjúból, amit Mike Pence, Donald Trump korábbi alelnöke adott az ABC Newsnak a most megjelenő önéletrajzi könyve kapcsán. Az interjúban Pence többször is élesen kritizálta a korábbi elnököt. Arról is kérdezték, hogy mit gondol Trump lehetséges 2024-es újraindulásáról. A volt alelnök úgy fogalmazott:

„Úgy gondolom, hogy a jövőben lesznek nála jobb választási lehetőségeink.”

Arra a kérdésre azonban Pence kitérő választ adott, hogy ő maga elindul-e az elnökjelöltségért. Úgy fogalmazott, hogy családjával még fontolgatják ennek lehetőségét.

Azt sem nem tudni még, hogy Trump valóban újraindul-e az elnökségért 2024-ben, ahogyan azt sejteti. A volt amerikai elnök november 3-án Iowában egy kampánygyűlésen azt mondta: „nagyon, nagyon, nagyon valószínű”, hogy 2024-ben újra elindul. Múlt héten egy ohiói eseményen pedig arról beszélt, november 15-én „nagyon nagy bejelentést” fog tenni. Közben befolyásos republikánus politikusok Trumpot okolják a párt gyenge félidős választási eredményeiért. Vasárnap hajnalra eldőlt, hogy az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus demokrata kézben marad.

Ugyanebben az interjúban arról is beszélt Pence, hogy Trump veszélyeztette az amerikaiakat a Capitolium ostromának napján. „Az elnök szavai a gyűlésen veszélyeztettek engem, a családomat és mindenkit a Capitoliumban. (…) Úgy értem, az elnök szavai meggondolatlanok voltak. Egyértelmű volt, hogy úgy döntött, a probléma részévé válik” – mondta Pence.

2021. január 6-án az Egyesült Államokat megrázó, a világot pedig megdöbbentő szürreális jelenetek játszódtak le Washingtonban. A tömeg Trump nagygyűléséről a törvényhozás épülete elé vonult, ahol a volt elnök alaptalan vádjait ismételgették, miszerint a 2020-as választást elcsalták. Sokan azt is skandálták, hogy „akasszátok fel Mike Pence-t!”. A Capitolium elleni támadásban vagy annak következtében összesen öt ember halt meg, a tömeg mintegy 140 rendőrtisztet bántalmazott.

A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!