Németország államosítja a Gazprom helyi vállalatát

2022. november 14. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Németország állami tulajdonba veszik a Gazprom orosz energetikai vállalat helyi érdekeltségét – közölték hétfőn Berlinben. A német gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a tavasz óta a közüzemi hálózati felügyelet (Bundeneztagentur) ellenőrzése alatt működő Gazprom Germania – új nevén Securing Energy for Europe (SEFE) – vészesen eladósodott, és a fizetésképtelenség fenyegeti, ami akár egész Németország földgázellátását veszélybe sodorhatja. A veszély elhárítása és a SEFE üzleti tevékenységének folytatása érdekében „tulajdonosváltást” hajtanak végre, és stabilizálják az ország energiabiztonságának fenntartásában kulcsfontosságú céget – írja az MTI.

Az eddigi tulajdonost, a Gazpromot „a SEFE-részvények piaci értékéhez mérten” kártalanítják – írták, hozzátéve, hogy ez az eljárás még nem zárult le. Egyben végrehajtanak egy 225,6 millió eurós tőkeemelést. A pénzt a szövetségi kormány biztosítja, amely így a cég 100 százalékos tulajdonosa lesz. Az Európai Unió versenyjogi hatóságaként működő Európai Bizottság már hozzájárult a tőkeemeléshez.

A Gazprom Germania a legnagyobb németországi földgázimportőrök között volt, és hozzá tartozott számos tároló, köztük a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású rehdeni. A vállalatot áprilisban helyezték a Bundesnetzagentur vagyonkezelői felügyelete alá. A hatóság kimutatta, hogy a cég előző vezetése 1 százalék alá süllyesztette a rehdeni tároló töltöttségi szintjét, vagyis majdnem teljesen kiürítette azt, amely nemcsak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztárolója is.

A rehdeni földgáztároló létesítmény 2022. február 24-én, Alsó-Szászországban – Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
A rehdeni földgáztároló létesítmény 2022. február 24-én, Alsó-Szászországban – Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A június óta SEFE néven működő cég főleg azért került egyre súlyosabb pénzügyi helyzetbe, mert a Gazprom visszafogta, majd augusztus végén beszüntette németországi földgázszállításait, ezért az ügyfelek ellátásához az orosz importnál jóval drágábban, a nemzetközi piacon kellett földgázt vásárolni. A német kormány szerint a nehézségekhez az is hozzájárult, hogy bankok és egyéb üzleti partnerek a tulajdonosi szerkezet tisztázatlansága miatt elzárkóztak az együttműködés folytatásától.

A fizetőképesség biztosítása érdekében a német kormány már tavasz óta biztosít hitelt a cégnek az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül. A KfW eddig 11,8 milliárd eurót folyósított. Következő lépésként ezt 13,8 millióra emelik, és a tervek szerint a hitel jelentős részét egy adósság-tőke cserügylettel saját tőkévé alakítják. Ehhez az ügylethez még meg kell szerezni az Európai Bizottság hozzájárulását – közölte a gazdasági minisztérium.

A Gazprom Germania/SEFE a második nagy németországi földgázimportőr, amelyet az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt elmélyült energiaválságban államosítanak. Az első az Uniper volt, amelyet szeptemberben vettek állami tulajdonba. Erről az ügyletről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!