ENSZ: Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie az ukrajnai háború miatt

2022. november 14. – 22:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ közgyűlése ma felszólította Oroszországot, hogy fizessen jóvátételt Ukrajna lerohanásáért. A 193 tagú szervezetben a szavazás 94-14 arányban dőlt el, 73 tartózkodás mellett. Ez volt a legalacsonyabb támogatottságú a közgyűlés által elfogadott öt, Ukrajnával kapcsolatos határozat közül, az orosz invázió kezdete óta.

A határozat elismeri, hogy szükség van „az Ukrajnával szemben Oroszország által elkövetett ”jogtalan cselekményekből„ eredő károk, veszteségek vagy sérelmek jóvátételére szolgáló nemzetközi mechanizmus” létrehozására.

Azt ajánlja, hogy a közgyűlés tagállamai Ukrajnával együttműködve hozzanak létre „egy nemzetközi nyilvántartást”, amely dokumentálja az ukránokat ért, Oroszország által okozott károkkal, veszteségekkel kapcsolatos információkat.

Oroszország vétója a 15 tagú Biztonsági Tanácsban megakadályozta, hogy az ENSZ legbefolyásosabb testülete bármilyen lépést tegyen, amióta Vlagyimir Putyin elnök elrendelte az inváziót.

A közgyűlésben azonban nincs vétójog, amely korábban négy, az orosz inváziót bíráló határozatot fogadott el. A közgyűlési határozatok nem kötelező erejűek, de van politikai súlyuk.

(Sky)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!