Ukrajna két NASAMS légvédelmi rendszert kapott az USA-tól

2022. november 9. – 06:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Patrick Ryder megerősítette, hogy Ukrajna két NASAMS légvédelmi rendszert kapott az Egyesült Államoktól, amelyeket már használnak is a harctéren. Ryder szerint az ukrán fegyveres erők korábban elvégezték az Egyesült Államok által Európában tartott, ezen fegyverek üzemeltetésére és karbantartására vonatkozó kiképzést.

„Ezek a rendszerek hozzájárulnak az ukrán légvédelmi képességekhez, és segítenek megvédeni az ukrán népet az orosz légitámadásokkal szemben, beleértve a drónokkal vagy robotrepülőgépekkel végrehajtott támadásokat” – mondta Ryder.

Ugyanakkor a Pentagon szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy lehetséges-e az ATACMS műveleti-taktikai rakétarendszer leszállítása, hozzátéve, hogy az USA „továbbra is folyamatos és erőteljes párbeszédet folytat Ukrajnával és a szövetségesekkel arról, hogy mik Ukrajna harctéri igényei”.

November 7-én az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov közölte, hogy a régóta várt nyugati légvédelmi rendszerek, a NASAMS és az Aspide megérkeztek Ukrajnába. Ugyanezen a napon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Oroszország valószínűleg további masszív támadásokat fog indítani az ukrán energetikai infrastruktúra ellen. Zelenszkij szerint október közepe óta az orosz támadások Ukrajna energiarendszerének mintegy 30-40 százalékát rongálták meg.

(Kyiv Independent)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!