Oroszország és Irán mélyítené a kapcsolatait

2022. november 9. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Irán és Oroszország közötti kapcsolatok mélyítéséről és a terrorizmus elleni közös fellépésről egyeztetett Teheránban szerdán az orosz biztonsági tanács titkára. Nyikolaj Patrusev találkozott Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, megvitatták a Moszkva és Teherán közötti biztonsági együttműködést is. Ali Samhánival, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével is találkozott, aki az orosz–iráni kapcsolatok elmélyítéséről beszélt az energiaszektor, a mezőgazdaság és a kereskedelem terén.

Mindez azért is érdekes, mert Iránt az elmúlt hetekben többször érte az a vád, hogy drónokat szállított az Ukrajnát megtámadó Oroszországnak, emiatt uniós és brit szankciók is születtek az ország ellen. Irán végül a múlt héten elismerte a drónszállítást, de azt állították, hogy az még a háború kitörése előtt történt, és tagadták, hogy a háború alatt folytatódott volna.

A háborúval kapcsolatban a Patrusevvel tartott találkozója után Ali Samháni azt mondta, hogy Teherán minden kezdeményezést támogat, amely közelebb viheti a feleket a tűzszünethez, és a felek közötti párbeszédhet felajánlotta Irán közvetítését.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!