Hiába republikánus Kentucky, vesztésre áll az abortusz szigorítása

2022. november 9. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Kentuckyban a félidős választásokkal egy időben népszavazást is tartanak az abortusztörvény szigorításáról. Az állam ugyan jellemzően republikánus – itt a legutóbbi elnökválasztáson is Donald Trump szerzett többséget –, 86 százalékos feldolgozottság mellett 52 százalék elutasítja, hogy az abortusz lehetőségét tovább szűkítsék – írta a New York Times.

„Ha az eredmény így marad, akkor Kansas mellett Kentucky lehet a másik vörös (republikánus) állam, amelyik elutasítja a szigorítást” – jegyezte meg a Fivethirtyeight.

A nők abortuszhoz való jogának alkotmányos védelmét a nyáron vette ki a legfelsőbb bíróság az alapjogok közül, ami után egy sor republikánus állam hozott a korábbinál jóval szigorúbb szabályozást, élve a lehetőséggel, hogy az a döntés nyomán már nem szövetségi szintű hatáskör.

Kentuckyban a választóknak arról kell dönteniük, hogy az állami alkotmányban szerepeljen-e, hogy az abortuszhoz való jog nem élvez védelmet.

Beszédes, hogy miközben Kentuckyban a félidős választást a republikánus jelölt nyerte, a republikánusokhoz köthető, abortuszt érintő szigorítást a többség a jelek szerint elutasítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!