A képviselőház a republikánusoknak áll, de sem ott, sem a szenátusban nem dőlt el a verseny

2022. november 9. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sincs még végeredmény több mint 40 kongresszusi körzetben és négy szenátusi versenyben sem.

A republikánusok nagy valószínűséggel megszerzik a többséget a képviselőházban, a kérdés inkább csak az, hogy ez a többség mekkora lesz – írta a BBC. Ehhez 218 mandátumot kell szerezniük, jelenleg 199 helyük van, a demokratáknak 178.

A szenátusban a kérdés nyitottabb: Pennsylvaniában a demokraták fontos győzelmet arattak, egy visszavonuló republikánus szenátor megüresedett helyét hódították el, így jelenleg 48-48 az állás a 100 fős – államonként két szenátort adó – felsőházban (Alaszkában sincs még végeredmény, de ott két republikánus között dől majd el a szenátori hely sorsa).

A többség sorsa tehát Arizona, Georgia, Nevada, Wisconsin államokban dől el. Ebből hármat kell nyernie a többséghez a republikánus oldalnak, a demokratáknak pedig kettőt, mert 50-50-es felállásnál Kamala Harris alelnök szavazata jelentené a mérleg nyelvét – ahogy az Joe Biden elnökségének első két évében is történt.

Arizonában 68 százaléknál jár a feldolgozottság, Mark Kelly demokrata szenátor 51,9, kihívója, Blake Masters 45,9 százalékon áll. A New York Times frissülő becslése 2,5 százalékos különbséggel Kelly győzelmét valószínűsíti majd.

Nevadában 80 százalékos feldolgozottság mellett a politikai dinasztiája reaganista gyökereit trumpizmusra váltó republikánus Adam Laxalt 49,9 százalékon áll, Catherine Cortez Masto demokrata szenátor pedig 47,2 százalékon. A New York Times szerint rettentő szoros, fél százalékponton belül lehet a vége.

Wisconsinban 94 százalékos a feldolgozottság, Ron Johnson republikánus szenátor 50,5 százalékon áll demokrata kihívójával, Mandela Barnesszal szemben, aki 49,3 százalékon van. A New York Times szerint itt végül szűken megőrzi szenátusi helyét Johnson.

Georgiában a jelek szerint egyik jelölt sem szerez 50 százalékot – ott 49,2-48,7 százalékos demokrata előnnyel áll a küzdelem, de Raphael Warnockon és a republikánus Herschel Walkeren kívül egy libertárius jelölt is kapott 2,1 százalékot. Ha pedig egyikük sem szerez legalább 50 százalékot, akkor a december 6-án esedékes második forduló dönt a szenátori mandátum sorsáról.

Közvetítésünket ezzel az állással most lezárjuk, de külön hírekben beszámolunk majd a fontos fejleményekről a Telexen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!