A vártnál szorosabb csatában vitték Ohiót és Észak-Karolinát a republikánus jelöltek

2022. november 9. – 05:48

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN szerint Ohióban és Észak-Karolinában, két konzervatívabb csatatérállamban is republikánus szenátorjelöltek nyertek a félidős választásokon. Előbbiben a meglehetősen érdekes életúttal rendelkező J.D. Vance győzött.

A 38 éves James David Vance egy 50 ezres Ohio állambeli városkában, Middletownban született, de San Franciscóba költözött, hogy ott a kockázatitőke-befektető Peter Thiel befektetési cégénél kezdjen el dolgozni. JD Vance politikai tőkéjét azonban nem republikánus megadonorként több jelöltet is istápoló Thiel alapozta meg, hanem Hillbilly Elégia című önéletrajzi könyve, melynek megjelenése pont egybeesett Donald Trump elnökválasztási kampányával.

2016 környékén sokan próbálták megfejteni, hogyan is sodródtak az ún. rozsdaövezet hagyományos nagyiparukat elvesztő államainak melósai a republikánus párthoz, és a Hillbilly Elégia plasztikus leírását adta a Middletownban uralkodó létbizonytalanságnak, a fizikai munka leértékelődésének, a drogok és alkohol átható jelenlétének.

Vance 2016 utáni politikai hendikepjét az jelentette, hogy a kampányban nyíltan és élesen kritizálta Donald Trumpot, akinek elképzeléseiről azt mondta, hogy „az erkölcstelentől az abszurdig terjednek”, és egy barátjának megvallotta, nem tudja, hogy egy Nixonhoz hasonló „cinikus seggfejjel” van-e dolga, vagy egyenesen „az Amerikai Hitlerrel”. Persze a Trump-elnökség alatt Vance revideálta nézeteit, sőt, személyes és nyilvános önkritikát gyakorolt.

J.D. Vance Donald Trumppal kampányol 2022. április 23-án – Fotó: Drew Angerer / AFP
J.D. Vance Donald Trumppal kampányol 2022. április 23-án – Fotó: Drew Angerer / AFP

Thiel közreműködésével végül elnyerte a sokszereplős Ohio állambeli előválasztáson a jokerkártyának számító Trump-áldást, és így el tudta nyerni a jelöltséget; az exelnök nyilvánosan meg is alázta azzal a nyilatkozatával, hogy „JD annyira ácsingózik a támogatásomért, hogy még a seggemet is megcsókolja!”.

Vance a pártbéli riválisait Trump támogatásának köszönhetően legyőző többi újonchoz, Blake Masters-hez vagy Herschel Walkerhez hasonlóan kifejezetten gyenge jelöltnek tűnt, de Ohio annyira Trumphoz húzott 2020-ban, hogy nagyon valószínűtlennek tűnt egy republikánus jelölt veresége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!